Kurti: Konačan sporazum Kosova i Srbije moguć tokom ove godine

Kosovski premijer Aljbin Kurti, u intervjuu za televiziju France 24 rekao da je veoma optimističan, jer je mišljenja da će konačni sporazum sa Srbijom biti postignut tokom ove godine.
Image

Kurti je kazao da će njegov predstojeći sastanak u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pokazati čemu možemo da se nadamo kada je reč o rešenju nesuglasica Beograda i Prištine.

„Optimista sam i verujem da ćemo ove godine doći do dogovora. Potrebno nam je značajno učešće međunarodne zajednice, ali Beograd mora da se distancira od prošlosti, odnosno od Miloševića, kao i od sadašnjosti, tj. od ruskog predsednika Vladimira Putina“, dodao je kosovski premijer.

On je istakao da “odnosi Kosova i Srbije nisu normalni”, da je “Kosovo demokratska zemlja” i da “Srbija ima hibridni režim”.

„Želimo punu normalizaciju odnosa, što podrazumeva međusobno priznanje. Uveren sam da će sastanci na visokom nivou ove godine doprineti da budemo bliži dogovoru u skladu sa predlogom Evropske unije“, rekao je Kurti.

Govoreći o ratu Ukrajine i Rusije, Kurti je mišljenja da EU i SAD moraju više da pomažu Kijevu, nego što je to bio slučaj do sada.

Kompletan intervju pogledajte ispod:


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.