00:15 | 19.03.2023 Izvor: N1

Kurti: Vučić beži od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanjeKosovski premijer Aljbin Kurti, optužio je predsednika Srbije Aleksandar Vučića da "beži od potpisivanja sporazuma" sa Prištinom. "Pobegli su od potpisivanja dogovora kao i od aneksa tog dogovora. Mi smo bili spremni da potpisšemo i u Briselu i ovde u Ohridu", istakao je Kurti.

kurti-vucic-bezi-od-potpisivanja-sporazuma-a-on-je-defakto-priznanje

Foto: N1

Kurti je naveo da su ustavnost i zakonodavnost osnovni principi sporazuma, kao i da je dogovor o Zajednici srpskih opština postignut ranije.

„Zalažem se za prava svih na Kosovu, i onih koji imaju svoju ličnu privatnu svojinu na Kosovu. Nije ovo završni dogovor, ali sporazum je prihvaćen kao i današnji aneks. Predsednik Srbije beži od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje. Sada imamo aneks kako ćemo ga realizovati. Za nas je prihvatljiv ovaj dogovor – ja ne bežim od potpisa“, istakao je Kurti.

Podsetio je i na problem nestalih osoba na Kosovu i Metohiji.

„Ima još 1.617 nestalih osoba na Kosovu. Ima najviše Albanaca, ali i Srba i osoba drugih nacionalnosti. Mi ćemo se potruditi da saznamo njihovu sudbinu što pre. O lokalnim izborima nismo pričali, to je unutrašnja stvar Kosova“, napomenuo je Kurti.

N1

Eskobar: Težak, ali neophodan dogovor

Borel: Sporazum Kosova i Srbije biće deo njihovog evropskog puta

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga i ZSO

Završeni maratonski razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje učesnika

Vučić i Kurti danas u Ohridu, nastavlja se dijalog pod okriljem EU
Tagovi: Sporazum BG - PRSeverna MakedonijaGabrijel EskobarFrancusko-nemački predlog

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije