Kurti o „uspesima“ na severu Kosova: Zatvaranje „ilegalnih“ puteva, laboratorija droga, patrole na Gazivodama, novi policijski objekti…

Zatvaranje "ilegalnih" puteva, redovne patrole na Gazivodama, zatvaranje laboratorija za drogu, izgradnja novih policijskih objekata - ovako je kosovski premijer Aljbin Kurti ...
Image

„Zatvoreno 16 ilegalnih puteva na severu zemlje; počele su redovne patrole na ​​jezeru Gazivode; sproveli smo 854 policijske akcije protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja; 3.202 uhapšenih, od kojih je skoro 10% ili tačnije 301 službeno lice“ – kazao je Kurti u svom govoru objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici Samoopredeljenje, ne precizirajući, međutim, da li se sve policijske akcije tiču severa Kosova. 

„Uništili smo 69 ​​kriminalnih grupa, a u poslednje dve godine zaplenjeno je ukupno 1,8 tona opojnih supstanci; na severu je uništeno 8 laboratorija droge i 3 za proizvodnju kriptovaluta; izgradili smo 4 nova objekta i policijske stanice; kablovska mreža je proširena na sever; izbori i referendum Srbije, koji su ranije održavani suprotno Ustavu i zakonima naše zemlje i međunarodnoj praksi, naša vlada nije dopustila da se održe na Kosovu; zamrznuli smo preko 14 miliona evra, oni su pod istragom pod sumnjom za zloupotrebu i pranje novca; sedište ilegalnih struktura u opštini Štrpce je zatvoreno“ – dodao je Kurti.

U uspehe je pobrojao i asfaltiranje puteva u albanskim selima na severu Kosova. 

Ni u jednom delu svog govora, objavljenom na Fejsbuku, nije pomenuo izlazak Srba iz kosovskih institucija, krize koje su se događale, niti zabrinutosti građana zbog prisustva specijalnih jedinica policije i nezakonite eksproprijacije na severu Kosova. 

Sa druge strane, osvrnuo se i na odbrambenu politiku svoje vlade, navodeći da su odobrili strategiju za bezbednost 2022-2027, te udvostručili budžet za Kosovske snage bezbednosti u odnosu na 2021, dodajući da će ove godine uslediti i uvećanje od 20%. 

„Regrutovano je 820 novih vojnika i 31 oficir, a u procesu regrutovanja je još 612 redovnih vojnika i 388 rezervista; povećali smo starosnu granicu za zapošljavanje tako što smo je podigli sa 23 na 25 godina; obučili smo 2547 vojnih lica u inostranstvu, 3 puta više nego 2020. godine, 16 puta više nego 2019. godine; predmet 'Bezbednosno vaspitanje' uz našu vladu biće deo školskog programa“ – naveo je takođe. 

Naveo je i da je Kosovo „ponosno“ što stoji uz ukrajinski narod i to, kako je naveo „iz  solidarnosti, protiv zemalja koje deluju gangsterski u međunarodnoj politici, protiv šovinističkih političara koji ne tolerišu nezavisnost drugih i demokratiju“. 

„Želimo da ova godina bude, kako je najavio predsednik Zelenski, godina oslobođenja Ukrajine“ – naveo je. 

Kurti je ocenio i da je Kosovo „otvorena i demokratska zemlja“, koja će „uvek pokazivati konstruktivnost i energiju, uz jedini uslov da se prema njoj odnosi sa poštovanjem“.

Osvrnuo se i na dijalog, o tome čitajte u posebnoj vesti: Kurti: Uzajamno priznanje kao suština, reciprocitet kao princip


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.