Kurtijev savetnik: EU tražila da se ponište mandati novim gradonačelnicima na severu Kosova

Politički savetnik kosovskog premijera, Jeton Zuljfaj, potvrdio je danas da je Evropska unija zatražila da se ne uzmu u obzir mandati gradonačelnika na severu Kosova i da novoizrabrani ne polažu ...
Image

„Imamo gradonačelnike koji su izabrani u pravnom postupku, oni su već gradonačelnici sa zakonskim mandatom“, poručio je on.

Stoga, smatra da se ne mogu davati predlozi za promenu uslova koji su definisani Ustavom i zakonom i naveo da se takvi zahtevi ne mogu postavljati.

„Ideja da se ovi mandati ne uzmu u obzir i da se ne polažu zakletve je zahtev koji se ne može postavljati“, kazao je on.

O izborima koji su, bez učešća Srba, održani 23. aprila u četiri opštine gde većinsko stanovništvo čine Srbi – razgovaralo se na poslednjem sastanku u Briselu ovog utorka.

Preko izbora, koji su došli kao posledica masovnog izlaska Srba iz institucija, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica – dobili su nove gradonačelnike, iako je izlaznost na njima bila veoma mala.

Visoki predstavnik spoljne politike Evropske unije, Žozep Borel, izrazio je zabrinutost zbog situacije i to upravo nakon ovih izbora na kom je odziv, naznačio je i on, bio veoma nizak.

Borel je poručio i da smatra da takvi izbori ne mogu ponuditi dugoročno političko rešenje, te je pozvao i Beograd i Prištinu da pronađu rešenje za povratak Srba u institucije.

„Oni (izbori) imaju potencijal da dovedu do eskalacije i da potkopaju primenu Ohridskog sporazuma. A ovo nije ono što želimo da se desi. Nadam se da niko ne želi da se to desi. Ali postoji veliki rizik i zato sam pozvao obe strane da pronađu rešenje koje će omogućiti kosovskim Srbima da se brzo vrate u institucije koje su napustili u novembru prošle godine.“

Sa druge strane, iste večeri je srpski predsednik potvrdio da su Evropljani izneli svoj predlog za prevazilaženje najnovije krize. On ga je navodno prihvatio, a kosovska strana odbila.

O ovoj Borelovoj izjavi iste večeri je upitan i Kurti, koji je za trenutnu situaciju okrivio Srpsku listu, koja je svojim postupkom do izbora i dovela.

Koha/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.