Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kvinta: Rezultati vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova nisu trajno političko rešenje

Članice Kvinte saopštile su da su vanredni lokalni izbori održani 23. aprila u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić organizovani u skladu sa “ustavnim i ...
Image

Francuska, Italija, Nemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Države saopštile su da usled bojkota Srba koji žive u četiri opštine na severu Kosova – rezultati izbora nisu dugoročno političko rešenje.

Kvinta je pozvala sve aktere, uključujući lokalne zajednice, da “hitno rade zajedno na rešenju koje osigurava održivu demokratiju u tim opštinama”.

„Ne bi trebalo biti radnji ili inicijativa, uključujući novoizabrane gradonačelnike i odbornike, koje ne služe građanima ili koje bi mogle da povećaju tenzije. To uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i procesa preuzimanja dužnosti, jer ne postoji uslov da gradonačelnici polažu zakletvu u opštinskim kancelarijama. Sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili akcija koje podstiču napetost ili sukobe“, navedeno je u saopštenju.

Kvinta je poručila da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije i dodala da je potreban hitan napredak kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.