Lajčak i Eskobar u Beogradu o trenutnoj situaciji na severu Kosova

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar ...
Image

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak saopštio je da je sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, danas imao otvoren i iskren razgovor o političkom rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada.

Lajčak je u objavi na svom Tviter nalogu naveo da Vučić „razume ozbiljnost situacije“.

„Nastavio sam svoju misiju u Beogradu gde sam se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Imali smo otvoren i iskren razgovor o rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada“, napisao je Lajčak. I continued my mission in Belgrade today to meet with @predsednikrs @avucic. We had an open and honest discussion on a political solution that would lower tensions and allow for dismantling of barricades. He understands the seriousness of the situation. pic.twitter.com/Le6HDYThx5— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) December 14, 2022

Nakon bilateralnog razgovora, Vučić i Lajčak su se sastali sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Vučić: Iskren i korektan razgovor sa Lajčakom i Eskobarom

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kaže da je imao iskren i korektan sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

„Iskren i korektan razgovor sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom“, napisao je kratko na Fejsbuku.

Brnabić sa Eskobarom: Za nastavak dijaloga sa Prištinom ključna implementacija već potpisanih sporazuma

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, sastala se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom.

Tema sastanka bila je trenutna situacija na Kosovu i Metohiji, sa akcentom na položaj Srba na severu Kosova i “sve jednostrane poteze koje povlači Priština”, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako je Brnabić istakla, “hapšenje pripadnika srpske nacionalnosti bez ikakvih dokaza ili optužbi, predstavlja kršenje svih civilizacijskih normi, osnovnih postulata vladavine prava i, u krajnjoj liniji, još jedno u nizu kršenja potpisanih sporazuma čiji je garant Evropska unija”.

Foto: Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Srpska premijerka je istakla potpunu spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom dodaje se.

Prema njenim rečima, ono što je ključno za nastavak dijaloga i rad na potencijalnim budućim dogovorima, jeste implementacija već potpisanih sporazuma i njihova primena na terenu.

Brnabić je rekla da tu u prvom redu misli na formiranje Zajednice srpskih opština, “imajući u vidu da se približavamo desetogodišnjici potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ona još nije formirana”.

Predsednica Vlade takođe je podvukla trajnu opredeljenost Srbije za mir i stabilnost u čitavom regionu, i ponovila da bi implementacija i poštovanje već postignutih sporazuma umnogome doprinelo brzoj stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji, stoji u saopštenju.

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar boravili su i u Prištini gde su se juče sastali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.