22:42, 19.01.2022 Izvor: Radio Slobodna Evropa

Lajčak i Eskobar verovatno početkom februara u Beogradu i PrištiniSpecijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak  najverovatnije će početkom februara posetiti Beograd i Prištinu, nezvanično saznaje RSE u Briselu.

lajcak-i-eskobar-verovatno-uskoro-u-beogradu-i-pristini

Foto: Internet

Izvori su takođe nagovestili da ċe, prilikom posete, Lajčak održati sastanke zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Garbiel Escobar).

Iako u Briselu navode da se detalji sastanka još pripremaju, prema preliminarnom planu, poseta Lajčaka i Eskobara je planirana za 1. i 2. februar, a Beograd bi bila prva stanica.

Osim sveobuhvatnih napora za oživaljvanje prosesa pregovora o normalizaciji odnosa, evropski i američki posrednik ċe, prema saznanjima RSE-a, pokrenuti pitanje glasanja srpskih građana na Kosovu u srpskim izbornim procesima.

U svetlu odluke kosovke vlade koja je za ustavni referendum održan u Srbiji 16. januara, kosovskim Srbima dozvolila jedino glasanje poštom ili u Kancelariji za vezu, nastoji se da se pronađe rešenje po moguċnosti pre održavanja parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji, koji su zakazani za 3. april.

EU je izrazila žaljenje što su kosovske vlasti onemogućile glasanje srpskih građana Kosova za ustavni referendum u Srbiji.

Prema rečima portaprola EU, Petera Stana, bez obzira na to što o tome ne postoji nikakav dogovor, “ipak postoji već ustanovljena praksa” po kojoj su od 2012. do 2020. godine kosovski Srbi mogli da glasaju na Kosovu, a glasove je prikupljao OEBS.

Miroslav Lajčak je poslednji put posetio Kosovo i Srbiju u novembru prošle godine.

Od kada je Aljbin Kurti na čelu kosovske vlade i vodi dijalog u ime Prištine, održana su dva susreta na najvišem političkom nivou. U oba navrata je potvrđeno da su strane udaljene u stajalištima.

EU je uvek naglašavala da će organizovati novi susret između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera jedino kada strane pokažu spremnost da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.
Tagovi: Aljbin KurtiBriselski dijalogMiroslav LajčakAleksandar VučićKosovoSrbijaGabrijel Eskobar

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije