Lajčak i savetnici Šolca i Makrona razgovarali sa Kurtijem

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i savetnici predsednika Nemačke Olafa Šolca i Francuske Emanuela Makrona, razgovarali su u Prištini sa premijerom ...
Image

Miroslav Lajčak je medijima, nakon dvoiposatnog sastanka, rekao da ne može da iznosi više detalja, jer će danas razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

„Razgovarali smo o dijalogu i o tome kako da pomerimo proces. To je bila iscrpna i važna diskusija i verujem da razumete da ne možemo da iznosimo detalje, jer ćemo danas iste razgovore imati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, rekao je Lajčak.

Susretom u Prištini, Lajčak, Jens Pletner i Emanuel Bone završili su jedan deo svoje današnje misije, a drugi deo očekuje ih u Beogradu.

Šolc i Makron nedavno su imenovali svoje savetnike Pletnera i Bonea da pruže direktnu podršku Lajčaku u dijalogu Beograda i Prištine.

„Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bonea, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, naveli su Mokron i Šolc u zajedničkom pismu Vučiću i Kurtiju 4. septembra.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.