Lajčak: Na sastanku u Briselu predstavljanje prvog nacrta statuta ZSO

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, saopštio je da će na dnevnom redu predstojećeg sastanka na visokom političkom nivou u Briselu, biti ...
Image

Specijalni izaslanik EU za dijalog je na Fejsbuku naveo da su u toku intenzivne pripreme za sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, a koji je zakazan za 2. maj.

Dodao je da će na tom sastanku biti i „aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti“.

„Kao prvi sastanak posle Ohrida, biće važan za primenu Sporazuma i njegovog Aneksa. Na dnevnom redu će biti formalno usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu od strane Upravljačkog tima i aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Naglasio je da očekuje da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i potpuno posvećene fazi implementacije.

Sumirajući proteklu nedelju, Lajčak je naveo da se u Briselu sastao sa komandantom KFOR-a Anđelom Ristućom, kako bi jedan drugog obavestili o oblastima odgovornosti. 

„Cenim našu blisku saradnju i njegov vredan uvid u bezbednosnu situaciju na Kosovu, konkretno na severu“, naveo je Lajčak. 

Takođe se sastao i sa predsednikom Sektora za spoljne odnose Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) Dimitrisom Dimitrijadisom. 

„Zahvalan sam za njegovo interesovanje i podršku dijalogu i cenim praktične napore EESC u ohrabrivanju dijaloga i saradnji u ostvarenju napretka naših zajedničkih ciljeva na Zapadnom Balkanu“, istakao je Lajčak.

Lajčak se oglasio neposredno po objavljivanju preliminarnih rezultata vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova na kojima je svoje biračko pravo iskoristilo manje od tri i po odsto glasača od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Uprkos tome što su Srbi ove izbore bojkotovali, kandidati Samoopredeljenja za gradonačelnike proglasili su pobedu u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, a kandidati DPK u Zvečanu i Zubinom Potoku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.