Lajčak: Zabrinjavajuća dešavanja, strane da se fokusiraju na normalizaciju odnosa

Neka od aktuelnih dešavanja su zabrinjavajuća i očekujemo da se strane u potpunosti fokusiraju na normalizaciju svojih odnosa - poručio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, ...
Image

Evropski izaslanik nije precizirao koja su to konkretna dešavanja, a dodaje da je obavio niz razgovora sa evropskim partnerima na terenu kako bi, naveo je – bolje razumeo raspoloženja i razvoj događaja na severu Kosova. 

„Razgovarao sam o bezbednosnim pitanjima sa general-majorom KFOR-a Ristućom, uključujući o nedavnim incidentima na kontrolnim punktovima. Bezbednost je takođe bila u fokusu mog sastanka sa šefom EULEX-a, ambasadorom Vigemarkom. Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u dijalogu i situaciji u vezi sa registarskim tablicama, kao i o razmeni beleški o predstojećim izborima i drugim dešavanjima na severu Kosova“ – naveo je Lajčak. 

Razgovarao je i sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara za Kosovo i šeficom UNMIK-a, Karolinom Ziade, o napretku u dijalogu uoči njenog redovnog brifinga u Savetu bezbednosti UN. 

Sastao se i sa poslanikom Evropskog parlamenta, Matjažem Nemecom. Razgovarali su o perspektivama napretka dijaloga i širim pitanjima Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.