Lajčak o uklanjanju barikada: Ne buldožerima, već političkim dogovorom

„Tenzije nikome ne pomažu. Došli smo do ovog trenutka i ne želim da upirem prstom, ali smo posvećeni pronalaženju rešenja” - poručio je večeras iz Prištine, izaslanik ...
Image

Obratio se novinarima nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kojem je prisustvovao i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Lajčak je rekao da će se nakon ovog sastanka sastati i sa KFOR-om i EULEX-om, ali i istakao da je najbolji način da se barikade uklone političkim sporazumima, a ne buldožerima.

„Nakon ovoga sastaću se sa KFOR-om i EULEX-om. Ja sam diplomata, za mene je najbolji način da se uklone barikade političkim dogovorima, a ne buldožerima“- naveo je. 

Dodao je da je dugo razgovarao sa Kurtijem. 

„Imamo krize, barikade i tešku situaciju na severu Kosova. Imao sam dugu diskusiju sa Kurtijem. Ne možemo da čekamo da se dogodi nešto loše. Niko nije zadovoljan ovakvom situacijom na severu“, kazao je. 

„Imali smo o dosta toga da razgovaramo, o tome kakva je situacija i kakvo će biti rešenje i zato sam ovde i sutra ću biti u Beogradu. Pokušaćemo da identifikujemo načine za deeskalaciju i povratak normalnom životu, kako bismo mogli da nastavimo ka normalnom dijalogu“ – poručio je. 

O barikadama na severu Kosova čitajte u vestima u nastavku: 

Sever Kosova: Srbi i dalje na barikadama, noćas jaka detonacija u severnom delu Mitrovice

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.