Lajčak: Očekivali smo više razumevanja za predlog o normalizaciji odnosa

Više od dva sata trajao je sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, predstavnikom SAD za zapadni ...
Image

Lajčak se nakon sastanka kratko obratio novinarima.

„Kao što znate, došli smo ovde danas sa veoma jakom delegacijom EU, SAD i predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije, što je samo po sebi signal da smo veoma posvećeni normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Sve pomenute sile snažno su stale iza ove inicijative. Naravno, svrha ovog sastanka sa premijerom Kurtijem bila je da se razgovara o predlogu za normalizaciju koji smo mu predstavili u septembru, a onda i u decembru“, rekao je Lajčak.

Istakao je da su proveli više do dva sata razgovarajući što, kako je naveo, govori da je sastanak bio dug i nimalo lak, ali veoma iskren i otvoren.

„Još je rano za davanje bilo kakvih dramatičnih izjava, zato što smo, kao što znate, na sredini naše misije i nastavićemo je u Beogradu, tako da nema mnogo toga što mogu da kažem. Ono što svakako želim da kažem u ovom trenutku je da smo očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža ovaj predlog. Nadam se da ćemo doći do toga, do potpunog razumevanja i korišćenja potencijala ovog predloga. Nastavićemo da radimo na tome“, poručio je Lajčak.

Posle Prištine, predstavnici EU i SAD posetiće Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.