Lajčak: Očekujem da Beograd i Priština prihvate predlog EU i postignu dogovor

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je u emisiji "Rubikon" na televiziji Kljan Kosova da očekuje da Beograd i Priština ...
Image

Lajčak je kazao da predlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ima 11 tačaka, te da su zamolili obe strane da im dostave svoje komentare.

„Predlog Evropske unije predstavio sam obema stranama u septembru prošle godine. Potom sam u decembru predstavio ažurirani predlog, a nakon komentara dostavljenih od strane kosovske vlade. Prošle nedelje imali smo prvu pravu diskusiju u vezi sa predlogom EU i kao što znate sastanak je trajao dva i po sata. Naš cilj je da se zaustavi ciklus kriza, kako bi mogli da se fokusiramo na normalizaciju odnosa“, pojasnio je Lajčak.

Na pitanje koliko se poslednja verzija predloga razlikuje od prvobitne, Lajčak je odgovorio su lažne kopije tog dokumenta objavljivali srpski i kosovski mediji u proteklom periodu.

„Bilo je promena, jer sam nakon prvog predstavljanja predloga EU bio u Prištini i Beogradu kako bismo razgovarali. Nakon analiziranja, stranama u dijalogu jasno smo stavili doznanja da se suština predloga ne može menjati, jer je izrađen sa ciljem da se dođe do normalizacije odnosa. Želimo da kosovski premijer i predsednik Srbije sednu za sto i postignu konačan dogovor“, poručio je Lajčak.

On je naglasio da EU ne preti stranama u dijalogu, niti pred njih stavlja ultimatum kada je reč o ovom pitanju.

„Vodimo odvojene razgovore i kada okupimo obe strane očekujemo da prihvate predlog, potpišu ga i sprovedu u delo. Naravno, mi ćemo se pobrinuti da se implementira ono što je potpisano“, podvukao je Lajčak.

Lajčak je mišljenja da je predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine „najbolji mogući“.

„Znamo šta će sve pozitivno on stranama u dijalogu doneti… Takođe, znamo i kakve posledice možemo očekivati ​​ako se dogovor ne postigne“, naveo je Lajčak.

Slovački diplomata je rekao da se sa prihvatanjem predloga Evropske unije priča ne završava i da je cilj pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine.

Lajčak je precizirao da predlog EU za normalizaciju odnosa ne obuhvata neka pitanja koja će ostati nerazjašnjena, ali da sadrži rešenje za mnoge probleme.

„Predlog EU je veoma dobar, pošto će mnogo toga dobiti Kosovo – bolji status i položaj u međunarodnoj zajednici. Rekao bih da je to maksimalno moguće u ovom trenutku“, otkrio je.

Lajčak nije želeo da komentariše stavove predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kada je u pitanju predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa.

Kazao je da će postizanje konačnog dogovora doneti mnoge pozitivne stvari Beogradu i Prištini po pitanju evrointegracija.

„Dve zemlje su u različitim fazama. Kosovo sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija pregovara o nekim poglavljima. Niko u EU ne dovodi u pitanje evropsku budućnost zemalja zapadnog Balkana, uključujući Kosovo“, dodao je Lajčak.

Poručio je da će Zajednica srpskih opština biti formirana i dodao da „Priština ne treba da strahuje da će to biti nova Republika Srpska“.

„Čudi me da se ljudi plaše nečega što ne postoji i što će biti oblikovano, a ne nametnuto“, kazao je Lajčak.

Istakao je da Priština ima jednaku ulogu u dijalogu kao i Beograd, te da su ravnopravni partneri.

Lajčak je rekao da se razgovara o pitanju povratka Srba sa severa u kosovske institucije.

„Nadam se da će se Srbi vratiti u institucije. Očekujem da kosovska vlada stvori uslove za povratak Srba u institucije. Takođe, nadam se da će Beograd podstaći njihov povratak, jer ovo nije normalna situacija“, izjavio je Lajčak.

Mišljenja je da se previše vremena troši na priču o registarskim tablicama i da se ne rešavaju važnija pitanja.

„Bilo je mnogo napetosti i problema. To nam je oduzelo dosta vremena i energije, koju smo mogli drugačije potrošiti. Predlogom Evropske unije rešava se pitanje registarskih tablica“, naveo je Lajčak.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.