14:28, 18.05.2020Izvor: Gazeta Express, RTS

Lajčak otkrio kakav treba da bude sporazum, nema razlike sa BorelomPortparol komesara EU za spoljne poslove Peter Stano izjavio je da konačni sporazum Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i prihvatljiv za države članice Evropske unije i zemlje regiona Zapadnog Balkana.

lajcak-otkrio-kakav-treba-da-bude-sporazum-nema-razlike-sa-borelom

Foto: Blogger.ba

Portparol komesara EU za spoljne poslove Peter Stano navodi da sporazum, mora da bude prihvatljiv za region i za države članice EU.

"Takav sporazum mora da bude u skladu sa zakonima i vrednostima Evropske unije i poštujući međunarodno pravo. Da bi bio trajan sporazum, mora da bude prihvatljiv za region i za države članice EU. Ovo je poruka koju je stranama poslao Miroslav Lajčak, koji je imenovan i postupa u ime visokog predstavnika EU Žozepa Borela", rekao je Stano prištinskom portalu Gazeta Express.

Objasnio je da je "čisto zlonamerno i nekorektno pogrešno tumačenje", da Borel i Lajčak imaju različite stavove po pitanju konačnog sporazuma za Kosovo.

"Što se tiče razmene teritorija, komentari visokog predstavnika Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka su dosledni i u skladu sa našim dugoročnim stavom. Drugim rečima, to je čisto zlonamerno i nekorektno tumačenje", rekao je Stano.

Dodao je da je Borel uvek govorio da "Kosovo i Srbija moraju da nađu rešenje za sve probleme, da je to prioritet EU i trebalo bi da bude i za njih".

"Kosovo i Srbija moraju da postignu sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. To će pokazati da su konačno rešili probleme prošlosti i da su spremni da idu dalje na svom evropskom putu", rekao je Borelov portparol.

Kada je u pitanju spremnost Rusije da se uključi u dijalog, Stano je naveo da za tako nešto treba da postoji zajednička saglasnost svih strana koje su uključene u pregovarački proces.


Tagovi: DijalogEUŽozep BorelPeter Stano

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije