20:47, 25.05.2020Izvor: N1

Lajčak razgovarao sa ambasadorima zemalja Zapadnog BalkanaSpecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak, razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja Zapadnog Balkana.

lajcak-razgovarao-sa-ambasadorima-zemalja-zapadnog-balkana

KENZO TRIBOUILLARD / AFP

"Imali smo konstruktivan razgovor o situaciji u regionu i evrointegracionom procesu", naveo je Lajčak na svom Twitter profilu, obeležavajući na taj način prvi radni dan na funkciji specijalnog predstavnika.

Dodao je, da je ambasadore zemalja Zapadnog Balkana obavestio o svojim planovima u okviru novog mandata, a kako N1 saznaje, na sastanku je istaknuta i neophodnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Pošto se radi o radnom sastanku informativne prirode, na njemu nije bilo posebnih obraćanja ili zaključaka, rečeno je za N1 u diplomatskim krugovima.

U njegovom kabinetu međutim, nisu želeli da pruže dodatne informacije o tome, navodeći da se detalji tehničkih razgovora obično ne saopštavaju.

Miroslav Lajčak je prošle nedelje rekao da dva meseca nije mogao da preuzme funkciju zbog pandemije korona virusa i najavio da će danas stići u Brisel.

Na funkciju specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu Lajčak je izabran krajem marta, a dužnost je zvanično preuzeo 1. aprila. Izabran je na godinu dana, na predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

Iako mu funkcija podrazumeva promovisanje mira, dobrosusedskih odnosa i vladavine prava na teritoriji zapadnog Balkana, očekuje se da će najveći deo njegovog angažmana biti u vezi sa normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine i stvaranjem uslova za ponovno pokretanje dijaloga između dve strane.


Tagovi: EUZapadni BalkanMiroslav Lajčak

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije