„Petković i Bisljimi sutra u Briselu o konkretnim koracima kada je reč o primeni sporazuma“

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, izrazio je nadu da će glavni pregovarači Prištine i Beograda, Besnik Bisljimi i Petar Petković, sutra u Briselu biti spremni da ...
Image

Lajčak je u objavi na svom Facebook nalogu podsetio da je tokom ove nedelje boravio u Beogradu i Prištini, gde je o nastavku dijaloga u Briselu razgovarao sa predstavnicima dveju strana.

„Moja prva stanica bila je u Prištini, gde sam se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem. Razgovarali smo o očekivanjima u vezi predstojećeg sastanka u Briselu. Naglasio sam potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju odnosa, implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog aneksa iz Ohrida“, napisao je Lajčak.

Evropski posrednik u dijalogu je naglasio “važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordinisanih poteza koji bi potencijalno mogli da remete proces”.

Lajčak je naveo i da je posetio sever Kosova, gde je sa predstavnicima civilnog društva i političkih partja diskutovao o aktuelnoj situaciji.

„Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Ponovio sam da je neophodno izbeći bilo kakvu mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju“, dodao je.

Slovački diplomata je napisao da je potom boravio u Beogradu, gde je o nastavku dijaloga u Briselu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.