Lajčak u Pištini: Postoji rizik da se „Elektroseveru“ oduzme licenca, a to ne želimo

Istog dana kada je najavljeno da će se u Briselu razgovarati o liberalizaciji viza za Kosovo, bez prethodne najave, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi na Kosovu. ...
Image

Nenajavljeni sastanak Lajčaka i Kurtija trajao je oko dva sata, a nakon završetka medijima okupljenim ispred kosovske vlade Lajčak se kratko obratio saopštivši da je sastanak bio deo „redovne komunikacije“.

Teme sastanka, kako prenose prištinski mediji, bile su put ka normalizaciji odnosa, energetika i registarske tablice.

„Današnji sastanak je bio deo redovne komunikacije. Postojala su dva pitanja. Prvi je bio put ka normalizaciji i nastavak diskusija koje smo nedavno započeli, a nastavljeni su intervencijom predsednika Makrona i kancelara Šolca i uključivanjem Blinkena. Razgovarali smo o sledećim koracima. Druga tema je bila energija i registarske tablice”, rekao je Lajčak novinarima nakon sastanka, prenosi prištinska Koha.

Po pitanju energetike, Lajčak je istakao da postoji rizik od povlačenja dozvole Elektroseveru, ali je dodao da će o istim temama razgovarati i u ponedeljak u Srbiji.

„Za energetiku smo u procesu konsultacija, postoji rizik da Elektroseveru bude oduzeta licenca i ne želimo da se to desi. Iz tog razloga smo u ponedeljak pozvali sve akcionare, kao što su KEDS i Elekstrosever, u ponedeljak u Brisel, gde smo proveli dan razgovarajući o situaciji. Bilo mi je važno da zaključke rasprave donesem premijeru i razgovaramo o daljem putu. U ponedeljak ću biti u Beogradu sa istim ciljem i dnevnim redom. Želim da pronađem rešenje”, rekao je Lajčak.

On je odbio da komentariše izjave evropskog komesara za proširenje i susedstvo EU Olivera Varhelija, koji je dan ranije kritikovao Kosovo zbog jednostranih akcija rekavši samo da „on ima svoj mandat, a ja svoj“.

Izaslanik EU potom se sastao sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je Prištinu posetio i 15. septembra kada se takođe sastao sa Kurtijem i Bisljimijem, sa kojima je razgovarao o dijalogu. Ni ova poseta nije bila najavljena.

Za prištinske medije saopštili su tada iz EU da ne najavljuju svaku Lajčakovu posetu.

„Ove radne posete, poput ove današnje Kosovu, vrše se u kontekstu guranja napred procesa dijaloga i nastavka razgovora o sveobuhvatnim sporazumima o normalizaciji i aktuelnim pitanjima u vezi sa dijalogom koji vodi EU“, rekao je portparol EU za spoljne poslove Peter Stano za prištinsku Kohu.

Poslednji sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održan je 18. avgusta. Tada je saopšteno da će se redovni sastanci održavati na mesečnom nivou.

Inače, o dijalogu Beograda i Prištine bilo je reči i u izveštaju Evropske komisije o Kosovu, predstavljenom juče.

Govoreći o dijalogu Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je kazao da je potrebno da se Kosovo uključi konstruktivno, te da isto to važi i za Srbiju.

To se navodi i u samom izveštaju, ali uz poziv stranama za primenu dogovorenog.

„Kosovo treba da se konstruktivnije angažuje i uloži dalje značajne napore u primeni svih prethodnih sporazuma i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Srbijom“, naznačeno je.

Precizira se i da je takav sporazum „hitan i ključan“ da bi se omogućilo Kosovu i Srbiji da napreduju na svojim evropskim putevima.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.