Lajčak u Prištini: Može doći do normalizacije ili konflikta, ovo drugo nikome nije u interesu

Završen je sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka. Posrednik EU u dijalogu rekao je ...
Image

Lajčak je izjavio da je sa Kurtijem pričao o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta ZSO.

„Verujem da imamo dogovor kada je reč o ovom procesu. Potrebne su nam jasne ideje kako bi napravili naredne korake. EU je jasno stavila do znanja stranama u dijalogu da je prihvatljiv svaki model Zajednice srpskih opština zasnovan na evropskim vrednostima“, rekao je Lajčak.

Slovački diplomata je naveo da će o ZSO sutra razgovarati u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da će 15. maja u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine – Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

„Veoma je važno da dve strane razumeju koje korake ćemo preduzeti kako bismo imali pravu diskusiju. Beograd i Priština moraju da se posvete normalizaciji odnosa“, poručio je Lajčak.

Na pitanje da li bi situacija na severu Kosova mogla da se pogorša nakon polaganja zakletve novoizabranih gradonačelnika Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića – Lajčak je odgovorio da postoje dva izbora normalizacija ili konfrontacija, a da ovo drugo nikome nije u interesu.

„Želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju odnosa i da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nije nikome u interesu“, naglasio je.

Lajčak je najavio da će tokom dana boraviti na severu Kosova i da će razgovarati sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, Bedrijem Hamzom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.