Lajčak u Prištini: Nije dobro što postoji bezbednosni vakuum na severu Kosova

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, razgovarao je o bezbednosnoj situaciji na severu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, javlja Radio Kim.
Image

Lajčak je rekao da su teme razgovora bile napuštanje kosovskih institucija od strane Srba sa severa i pripreme za lokalne izbore.

Slovački diplomata je dodao da nije dobro što na severu Kosova postoji bezbednosni vakuum.

„O povratku Srba u institucije sam razgovarao i sa Vučićem i sa Kurtijem. Jedna stvar je jasna, stvoren je ozbiljan vakuum, bezbednosni vakuum, to nije dobro za ljude, nije dobro ni za koga. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo“, kazao je Lajčak nakon razgovora sa kosovskim premijerom.

Tokom sastanka bilo je reči i o nastavku dijaloga u Briselu, energetici i nestalim licima.

„Mi želimo da iskoristimo ovaj zamah, radimo na tome da dođe do sastanka na visokom nivou, koji će se baviti normalizacijom odnosa. Želimo da se taj sastanak održi u roku od nekoliko nedelja“, rekao je Lajčak.

Naglasio je svoj stav po pitanju Zajednice srpskih opština, rekavši da su Beograd i Priština preuzeli obaveze i da je važno da se to ispuni, odnosno da se implementiraju postignuti sporazumi.

Na pitanje vezano za rokove oko postizanja konačnog dogovora, Lajčak je odgovorio – „Videćemo šta će biti u martu“.

Istakao je da sve zavisi od Beograda i Prištine.The normalisation of relations with Serbia and our planning on next steps featured prominently in my meeting with PM @albinkurti this morning in Pristina. We also used our meeting to discuss the situation in the north of Kosovo and energy. pic.twitter.com/6cmEUc6mRd— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) December 6, 2022

Lajčak je u Prištinu stigao nakon jučerašnje posete Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.