Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je tema razgovora bio nastavak dijaloga, kao i da sve dogovoreno u ...
Image

Miroslav Lajčak je novinarima rekao da je svrha njegove posete Prištini, desete po redu od septembra prošle godine, nastavak diplomatskih napora kako bi došlo do napretka u dijalogu, a na osnovu evropskog predloga, prenosi RTS.

„Razgovarali smo o predlogu i narednom sastanku u Briselu na najvišem nivou. Razgovarali smo o svemu što stoji u predlogu, pa i o ZSO. Osnova za naš razgovor i nastavak dijaloga je predlog“, rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je sa Kurtijem razgovarao o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio da je obavestio Kurtija o stavu koji ima po tom pitanju.

„Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede“, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak putuje u Beograd gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti sa ambasadorima o dijalogu i ZSO

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se ranije danas sa ambasadorima na Kosovu, sa kojima je, između ostalog, razgovarao o procesu dijaloga.

Na sastanku, kom je prisustvovao i zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, bilo je reči i o evropskom predlogu i putu, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.
Kurti je ambasadore upoznao sa stavovima vlade na čijem je čelu, uključujući i šest tačaka iznetih na sednici Skupštine prošle nedelje, kao uslov za formiranje ZSO, dodaje se u saopštenju.

Kurti je ujedno rekao da je Kosovo kroz “konstruktivan pristup i kreativne predloge” dokazalo svoju posvećenost dijalogu.

On je takođe izrazio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u Briselu i “intenziviranje procesa dijaloga za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije uz međusobno priznavanje u centru”, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.