Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

Praznik posvećen Svetom Pantejlemonu, obeležen je u seoskoj crkvi u Lepini. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
Image

Liturgiju je služio sveštenik Srđan Jerenić, paroh raniluški.

„Ovaj je prilika ne samo ovde, nego na svim mestima da se okupimo, da saborujemo. Sveti Velikomučenik Pantelejmon, čiji danas spomen proslavljamo, je svetitelj iz druge polovine trećeg i prve polovine četvrtoga veka. Živeo je u maloj Aziji. Kada je došlo vreme stradanja nije se libio da svoj život položi za svoju veru za Hrista Gospoda. Kako mu neprijatelji nisu mogli ništa, do onog trenutka dok on nije završio svoju svetu molitvu. Njegove mošti su ostale netruležne. Proslavlja se u mnogim krajevima sveta“, kazao je paroh Srđan Jerenić.

Saborovanje predstavlja najlepše dane u godini za Srbe na centralnom Kosovu. Tako je bilo i danas za Svetog Pantelejmona u Lepini gde su vernici došli da zapale sveće i pomole se za zdravlje svojih najmilijih.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Slaviša Jovanović iz susednog Radeva. Kaže da mu je bilo zadovoljstvo da on bude ovogodišnji kolačar.

„Meni i mojoj porodici ovo mnogo znači, vraća nas u veru, miru i blagostanju“, kazao je Slaviša Jovanović.

Za okupljene vernike ovo je poseban praznik. Na dan sabora meštani dočekuju goste, pošto je ovo seoska slava.

„Sveti Pantelejmon je iscelitelj naših duša. Ovo predstavlja veliki dan za mene, moju porodicu, sav ovaj narod ovde. Isus Hristos nije obećao carstvo mučiteljima, nego mučenicima, tako smo svi mi ovde mučenici. Velika je radost na kraju spasenje svih nas“, kazala je meštanka Jelena Rašić.

„Meštani ovog sela trebalo bi da se češće okupljaju u ovom hramu, a ne samo kada je sabor. Osećam ispunjenje, ujedinjenje kada smo svi ovako zajedno i proslavljamo našu sabornu slavu“, kazala je Miljana Slavić.

„Ovde sam prvi put, baš sam srećna. Nešto prelepo, ispunjena sam“, kazala je Slavica Janićijević koja je došla iz Niša.

Crkva u Lepini izgrađena je od dobrovoljnih priloga meštana Lepine i okolnih sela. Posvećena je Svetom Pantejlemonu čije se mošti čuvaju na Svetoj Gori. Veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa likom Svetog Pantelejmona.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.