Leposavić: Obeležena hramovna i opštinska slava

U Leposaviću je danas obeležena hramovna i opštinska slava Sveti Vasilije Ostroški. 
Image

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva. 

Nakon liturgije, litija je prošla gradskim ulicama, usledilo je rezanje slavskog kolača i lomljenje slavske česnice.

Vladika Teodosije je u svojoj besedi podsetio da se danas ujedno obeležava i dvadeset godina od osvećenja hrama u Leposaviću.

„Današnji praznik nas je sve sabrao ovde u ovom gradu, u hramu posvećenom Svetom Vasiliju Ostroškom čudotvorcu. Danas slavimo 20 godina od osvećenja ovoga hrama u kome se sabiramo da bi ispunili reč Hristovu. 'Gde je dvoje ili troje sabrano u moje ime tu sam i ja među vama', tako je Gospod zapovedio da imamo zajedničku molitvu. Da sabrani i jedinstveni u imenu njegovom u veri, zapovestima Božjim, molimo Boga i tražimo sve ono što je prolazno i zemaljsko koliko ono što je večno, nebesko“, kazao je vladika Teodosije.

Predsednik Privremenog organa Zoran Todić kazao je da Leposavić danas slavi svojevrsni jubilej. 

„Bez obzira na to u kakvom se trenutku nalazimo, vera je nešto što nam daje snagu i motivaciju da se i dalje verujući borimo za naš opstanak na ovim prostorima, bez obzira na izazove i iskušenja koja su pred nama, da poštujemo jedni druge, da se pomolimo za mir naših domaćina i za sve žitelje naše opštine i čitavog pravoslavne naroda. Moramo da poštujemo jedni druge i da se molimo Bogu da dobro pobedi“ – rekao je Todić.

„U ime direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u ime svih predstavnika Vlade Republike Srbije, svim pravoslavnim vernicima čestitam Svetog Vasilija, koji nas je okupio danas u ovako velikom broju i koji je, baš kao i mi danas, živeo u teškim vremenima i koji je znao da čovek jedino može da opstane ne mržnjom i gnevom, već negovanjem duše kroz veru i buđenjem ljubavi u čoveku“ – kazala je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Milena Parlić.

U okviru obeležavanja gradske i hramovne slave, organizovane su i 18. Internacionalne atletske trke „Sveti Vasilije Ostroški – Leposavić 2023“, dok će se u 18:00 časova u porti hrama održati kulturno-umetnički program u kojem nastupaju Pavlina Radovanović, narodni guslar Siniša Petrić i KUD „Kopaonik“ iz Leposavića.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.