Leposavić: Petković posetio porodice koje su dobile pomoc Kancelarije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je boravio u jednodnevnoj poseti Leposaviću, obišao je danas u selu Trikoše trinaestočlanu porodicu Jevremović koja je ...
Image

Novootvorenoj porodičnoj firmi „Velimir Plus“, koja planira da se bavi uzgojem i proizvodnjom borovnica, konkursom za razvoj prerađivačkih delatnosti, Kancelarija je odobrila sredstva za kupovinu hladnjače, lager komore, rashladne opreme, kao i građevinski materijal, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković im je preneo da su oni primer kako uz podršku države Srbije jedna porodica gradi svoju budućnost na KiM.

„Nalazimo se na porodičnom gazdinstvu braće Jevremović, ovde na jednom velelpnom imanju gde su na 4 hektara zasađene borovnice. Kada dođete ovde jednostavno možete da se susretnete sa budućnošću. Ovde, kako su mi i braća Jevremović sada pokazala, gotovo sve funkcioniše na dugme. Koriste i solarnu energiju i IT tehnologiju i specijalno navodnjavanje. Dakle, sve je podređeno tome da se pojača i poboljša maksimalno proizvodnja“, rekao je Petković.

Istakao je da je Kancelarija za KiM pomogla ovo poljoprivredno gazdinstvo i zasadima i nabavljanjem hladnjače i svega dodatnog što je potrebno i dodao da su braća Jevremović uložila i dosta dodatnih sredstava.

„Ovo je pokazatelj kako ovde na KiM, u opštini Leposavić, može da funkcioniše poljoprivreda. Imamo primer porodice koja broji 13 članova, od čega sedam dece i ja ovom prilikom želim da se zahvalim braći Jevremović što su opstali i ostaju na svojoj zemlji ovde na KiM, da zajedno sa svojim roditeljima ali i sa svojom decom ovde grade život“, kazao je Petković.

On je dodao da je Kancelarija za KiM samo na teritoriji opštine Leposavić u prethodnoj i ovoj godini do sada pomogla 163 korisnika u poljoprivrednoj ili privrednoj delatnosti.

Prema njegovim rečima, kroz posebne konkurse Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ove i prethodne godine samo za teritoriju opštine Leposavić izdvojeno je oko 180 miliona dinara za porodični biznis i razvoj malih i srednjih preduzeća, jer je to veoma značajno da bi se na taj način pomogao opstanak srpskog naroda na KiM i da bi se tu gradili budućnost, mir i stabilnost.

„Posebno bih istakao da se ličnom inicijativom predsednika Aleksandra Vučića, sada izdvaja najviše novca za prostor KiM.“

Najavio je da će se takvi projekti nastaviti, s obzirom na to da preko 80 odsto Srba na KiM živi u ruralnom području, zbog čega je važno da se podižu sela koja su okosnica opstanka srpskog naroda na KiM.

„To je način kako gradimo mir i budućnost jer kad imamo mir i stabilnost to je način da dovodimo strane direktne investitore, možemo da razvijamo našu privredu, ali pre svega čuvamo živote naših ljudi ovde na KiM“, zaključio je Petković.

Aleksandar Jevremović zahvalio je Kancelariji za KiM na dragocenoj pomoći i podršci.

„Sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći države Srbije i Kancelarije za KiM. Naša priča je počela 2018-2019. godine gde smo sa porodicom odlučili jednoglasno da ostajemo na ovim prostorima i da ćemo se baviti nekim vidom poljoprivrede. Kupujemo zemlju, počinjemo ulaganja, dolazi nam pomoć Kancelarije iz godine u godinu i nastavljamo rad“, objasnio je on.

U nastavku posete, Petković je obišao i porodice Milojević i Trboljevac, kao i porodičnu vinariju Lakićević u selu Kutnje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.