Lideri DPK i DSK odbili poziv Kurtija da razgovaraju o dijalogu Beograda i Prištine

Lideri Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) nisu prihvatili poziv kosovskog premijera Aljbina Kurtija da sutra razgovaraju o dijalogu Beograda i Prištine.
Image

Predsednik DPK Memlji Krasnići kazao je u video-poruci da nema razloga da ga Kurti poziva na sastanke zbog „tehničkih pitanja dijaloga sa Srbijom“.

Krasnići je rekao da će biti prisutan kada se bude konkretno razgovaralo o konačnom sporazumu Beograda i Prištine, a poziv Kurtija za sutrašnji sastanak nazvao je neozbiljnim.

„Premijeru, uopšte me nije iznenadio neozbiljan način poziva na sastanak u petak, koji je došao bez sadržaja, bez dnevnog reda i bez protokola. Preko mejla smo razumeli da je reč o dijalogu Kosovo-Srbija. Nemate razloga da nas pozivate na sastanke zbog tehničkih pitanja. A kada budete imali konkretnu diskusiju o konačnom sporazumu, mi ćemo biti tamo“, poručio je Krasnići.

Rekao je da Kurti na svom stolu ima dokument koji nude međunarodni partneri za „normalizaciju odnosa između dve zemlje“, ali da kosovski premijer to ne pokazuje javnosti.

„Tu činjenicu krijete od institucija i građana. Ne iskazujete svoj stav o velikim temama. Morate se uozbiljiti. Skupština Kosova je adresa naroda. Za rasprave o kojima ste čekali da razgovarate u petak, čekamo vas u Skupštini“, dodao je.

Portparolka DSK, Sibel Haljimi, rekla je da Kurti treba da podnosi izveštaje samo Skupštini.

„O temi dijaloga, premijer Kosova treba da izveštava samo Skupštinu Kosova. Tamo će DSK ponoviti svoje stavove. Za DSK konačni sporazum sa Srbijom bi trebalo da se odnosi samo na međusobno priznanje“, dodala je.

Kurtijev poziv na sastanak prihvatio je samo predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.