“Jedinstvo” proslavilo 78. rođendan, Momirka Čanković dobitnica nagrade za novinarsku hrabrost

Najstariji srpski štampani medij na Kosovu i Metohiji, nedeljnik “Jedinstvo”, proslavio je danas 78. rođendan. Momirka Čanković dobitnica je ovogodišnje nagrade za novinarsku ...
Image

Jubilej je obeležen skromno, u krugu prijatelja i kolega.

Nedeljnik “Jedinstvo” je svedok da srpski narod na Kosovu i Metohiji neguje i unapređuje svoju kulturu, uprkos svim teškoćama i izazovima, kazala je glavna i odgovorna urednica pomenutog medija, Rada Komazec.

„Naš list rođen je u jeku ljutih borbi za slobodu, valjda mu je rođenjem predodređeno da nosi slobodarski duh i da se bori za opstanak kao i narod, koji hoće da ostane na svojim vekovnim ognjištima. Raslo je 'Jedinstvo' sa generacijama čitalaca, u svakom vremenu i razdoblju bilo je pouzdan medij, kojem se veruje. U svojem dugogodišnjem trajanju, kroz dva veka, 'Jedinstvo' je zabeležilo dva rata, progon srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, bombardovanje, a evo i danas beleži golgotu našeg naroda“, dodala je Komazec.

List “Jedinstvo” je priča o Kosovu i Metohiji, o ljudima koji su ga stvarali, svima onima koji su obeležili njegove stranice i svojim razgovorima doprineli da ono postoji, istakla je Komazec.

„Ono što je karakteristično za 'Jedinstvo' jeste to da je u središtu dešavanja mali, običan čovek. 'Jedinstvo' je oralo, sejalo, žnjalo, okopavalo vinograde, ono je tugovalo i radovalo se sa ljudima na Kosovu i Metohiji. Vodilja lista 'Jedinstvo' jeste istina, to je ono zbog čega opstajemo. Menjala su se vremena, politički sistemi, ljudi, a 'Jedinstvo' ostaje verno sebi, svojim čitaocima, Kosovu i Metohiji. Baštinimo istinu, činjenice i odgovornost, takvi ćemo i ostati“, poručila je Komazec.

Rakočević: Jedinstvo je deo jedinstvenog mozaika, bez njega bi slika o KiM izgledala drugačije

Predsednik Udruženja novinara Srbije, Živojin Rakočević, čestitao je kolegama 78 godina rada i postojanja.

„Jedinstven jubilej, ne znam sem 'Politike' ko bi još na Balkanu mogao da se pohvali tako dugom tradicijom. Sve ono što je osuđeno da nestane, opstaće ako u njemu ima istine i pravde. 'Jedinstvo' je bilo osuđeno da nestane, a danas vidimo da je ono gotovo jedini štampani medij na Kosovu i Metohiji, jedine naše novine koje svedoče o tome šta se kod nas dešava“, kazao je Rakočević.

Momirka Čanković dobitnica nagrade za novinarsku hrabrost

Nagradu Mirko Čupić, list “Jedinstvo” dodeljuje svake godine za hrabro i istinito informisanje.

Komisija u sastavu Vukan Vidaković, Zoran Vlašković i Živomir Lukić odlučila je da ovogodišnju nagradu dobije Momirka Čanković, novinarka “Jedinstva”.

Momirka Čanković se zahvalila na nagradi i kratko obratila prisutnima.

„Primam ovu nagradu sa velikim poštovanjem, jer nosi ime čoveka koji je svojim pisanjem ostavio dubok trag ne samo u ovom mediju, nego i u srpskom novinarstvu. Ova nagrada je velika obaveza, jer treba nastaviti tim putem i svedočiti o životu Srba na KiM. Moram da nastavim da beležim sve ono što naše ljude ovde muči, sav njihov trud da ovde opstanu i sačuvaju ono što su od svojih predaka nasledili“, kazala je Čanković.

Prvi broj lista “Jedinstvo” objavljen je 1944. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.