21:59, 18.01.2020Izvor: VIJESTI.ME, RTS

Litije i molebani u Nikšiću, Ulcinju i VirpazaruU Nikšiću, Ulcinju i Virpazaru održane su litije i molebani zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

litije-i-molebani-u-niksicu-ulcinju-i-virpazaru

Foto: Facebook

Nakon molebana u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i večeras je ulicama grada u pratnji na hiljade vernika prošla litija, prenosie Vijesti.

Protojerej Nikola Marojević poručio je okupljenim građanima da neće govoriti o onome i onima koji su, čineći bezakonje, narod iz hramova izveli na ulice da traže oduzeta prava.

"Sloboda je kad si sam a nijesi usamljen, kad te ima i kad te nema, kad si svoj na svome", kazao je Marojević.

Kako je istakao, ova drama na ulicama Crne Gore koja se proširila i na mnoge zemlje gde žive pravoslavni hrišćani, nadmašuje i same protagoniste.

"Ovo je već istorija u punom smislu riječi. Oni koji radeći svoj posao po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu časti, poštenja i ljudskog dostojanstva", istakao je Marojević.

Kako je rekao, dati reč znači biti spreman za nju položiti život.

"To je odgovor onima kojima je sve jasno a ništa ne znaju. Ovo nisu samo ulice, kao što nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem", rekao je Marojević.

Poručio je da duh slobode koji se pronosi ovim ulicama ne može uništiti niko.

Večeras je po prvi put u Virpazaru održana litija na kojoj se okupilo par stotina građana. 

Litija je održana i u Ulcinju.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije