Liturgija u Velikoj Hoči povodom Svetog Trifuna

Povodom praznika posvećenog Svetom Trifunu u kapeli vinice manastira Visoki Dečani u Velikoj Hoči, vladika raško-prizrenski Teodosije služio je prazničnu liturgiju. Narod i vinogradare ovoga ...
Image

Liturgiji koju je uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske služio vladika Teodosije, prisustvovali su meštani Velike Hoče i Orahovca, a među njima bilo je i dosta dece. Ovaj kraj poznat je kao vinogradarski, a većina meštana bavi se proizvodnjom vina i rakije.

„U duhu, istini i pravdi, ljubavi jeste i Sveti mučenik Trifun koga danas slavimo i ovde ova kapela u konaku metoha dečanskog u ovom selu posvećena je Svetom Trifunu jer je on zaštitnik vinogradara. On je zaštitnik i svih onih koji nesebično služe Bogu i koji ljube Boga“, kaže vladika napominjući da je Sveti Trifun bio i iscelitelj.

Vladika je u besedi kazao da i u današnje vreme kao i nekada davno ima onih koji su spremni da postradaju za Hrista i da proslavljaju njegovo ime. Naglasio je da su u posleratnim godinama mnogi postradali na Kosovu, a među njima i monasi ove Eparhije i to samo zato što se nisu odrekli Hrista.

„Oni su nama sveća koja nam pokazuje put kojim mi treba da hodimo. Šta povodom praznika Svetog Trifuna u kapeli vinice manastira Visoki Dečani koja je posvećena ovom svecu od danas od nas najviše očekuje i traži. To je da imamo ljubavi i da smo nesebični. Ne možemo misliti na sebe samo, a sve druge zanemariti.“

Napomenuvši da uskoro počinje Vaskršnji post, vladika je ukazao da je vreme praštanja.

„Ja bih vas sve zamolio da budući u kakvom vremenu živimo i šta nas sve okružuje i kakva iskušenja danas imamo, naročito mi na Kosovu i Metohiji da svi zapostimo Veliki časni post. To je dobro za sve nas kao narod božji koji služimo Bogu a isto tako je dobro za svakoga ponaosob. Post daje zdravlje i duši i telu.“

Istakao je da su preci za nas sačuvali i nama predali sve što su imali, te da bi isto trebalo da učinimo i mi sami.

„Sve to što smo primili da sačuvamo, a ne možemo to da činimo ako ne budemo svesni svega što imamo i što smo primili i što bi trebalo da predamo našoj deci. Ne možemo to da učinimo ako u sebi nemamo sile božje, snage božje da se odupremo svim ovim iskušenjima ovoga sveta i ljudima koji nas zovu na drugi put, i koji nas nagovaraju da idemo drugim putem, a ne Hristovim putem“, kazao je vladika u besedi.

U kapelici je prerezan i slavski kolač, a meštani Orahovca i Velike Hoče koji ovaj dan proslavljaju kao gradsku slavu nastaviće tokom dana obeležavanje praznika, piše Radio Kim.

Oko podneva je predviđeno orezivanje vinograda uz blagoslov crkvenih velikodostojnika.

Petković uputio čestitku povodom opštinske slave 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, čestitao je pravoslavnim žiteljima Orahovca opštinsku slavu, Svetog velikomučenika Trifuna.

“Čestitajući opštinsku Slavu, stanovnicima Orahovca i Vama lično želim uspeh i napredak na svim poljima, dobru godinu i uslove da vaš kraj i nadalje bude poznat po kvalitetnom i nadaleko čuvenom vinu. Nastavite da negujete slavnu tradiciju vinogradarstva i vina koja su se služila na dvorovima Nemanjića, a Кancelarija za Кosovo i Metohiju i dalje će vam pružati podršku, ulažući u razvoj vašeg kraja, kroz podršku porodičnim i manastirskim vinicama, nabavku opreme i plasman proizvoda, čime osiguravamo i ostanak i opstanak srpskog naroda u Metohiji”, navodi se u čestitki Petkovića.

Sveti Trifun je zaštitnik vinogradara i gostioničara, ali se poštuje i kao zaštitnik bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.