Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Liturgija, rezanje kolača i narodno kolo za Dan opštine Gračanica

Povodom Dana opštine Gračanica, Male Gospojine, u tamošnjem manastiru služena je svečana liturgija. Veliki broj vernika, zvaničnika i gostiju učestvovao je u litiji do platoa ...
Image

Liturgiju je služio vikarni episkop novobrdski Ilarion sa parohijskim sveštenstvom. On je blagoslovio sve prisutne vernike i poručio u besedi da svi treba da budu jedno, jer je to i zapovest božja.

„Neka je srećna slava i da se sakupljamo da budemo jedno, liturgijski i litijski na mnogaja ljeta. Neka Pokrov presvete Bogorodice bude sa ovim gradom i ovom svetom obitelji“, kazao je episkop Ilarion.

Pre samog rezanja slavskog kolača, on je čestitao slavu domaćinima i uputio reči dobrodošlice gostima koji su došli iz drugih mesta i gradova.

„Posebno nam je drago što, pored naših domaćina, imamo i goste iz Novog Sada, Beograda, Subotice, Sremske Mitrovice (…) Hvala vam što dolazite i pružate nam vašim prisustvom podršku u našoj borbi za opstanak na teritoriji Kosova i Metohije“, istakao je episkop Ilarion.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić čestitala je svima krsnu slavu i Dan opštine Gračanica.

„Opština Gračanica slavi dan kada je formirana naša lokalna samouprava, jedan od stubova našeg opstanka. Slave svi naši građani, škole, vrtići, domovi zdravlja, domovi kulture“, istakla je ona.

Šubarićeva se takođe obratila mnogobrojnim gostima.

„Želim da pozdravim sve goste koji su došli da budu sa nama i podele radost današnjeg dana. Dragi gosti iz Subotice, Sombora, Sokobanje, Kraljeva, Republike Srpske, Beograda, dobro nam došli. Osećajte se kao kod svoje kuće, uvek ste sa nama, Gračanica nikada nije sama“, kazala je ona.

Član Gradskog veća Subotice Milanka Kostić kazala je da delegacija ovog grada nije prvi put u Gračanici, da je stalno prisutna, kao i da postoji dobra saradnja sa tamošnjim institucijama.

„Saradnja između Gračanice i Subotice traje duži niz godina, odlično sarađujemo sa Opštinom Gračanica i sa Domom kulture. Ovo nije prvi put da naša delegacija prisustvuje Danu opštine Gračanica. Mi dolazimo i kada su Vidovdanske svečanosti“, rekla je ona.

Meštanima Gračanice poželela je dobro zdravlje i poručila da je Subotica uvek tu da pruži podršku lokalnom stanovništvu na svaki način.

„Poručila bih ovdašnjim žiteljima da ostanu jedinstveni i složni i da vredno čuvaju sve ono što je važno za sve nas širom Srbije“, istakla je Kostićeva za RTV Kim.

Predsednik opštine Berane Vuko Todorović rekao je da je došao kako bi pružio podršku bratskom srpskom narodu na Kosovu.

„Mi smo ovde na ovaj dan poslednjih pet godina i osećamo se kao svoj na svome, među braćom. Ovom prilikom bih pozdravio sve Srbe sa Kosova i Metohije i želim im da istraju u danima koji dolaze, da smognu snage da budu ovde, sigurno će imati pomoć od nas Srba koji živimo u Beranama i u celoj Crnoj Gori“, kazao je on za RTV Kim.

Liturgiji i litijama, pored predsednice opštine Gračanica Ljiljane Šubarić, prisustvovali su ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste Igor Simić, predsednica fondacije „Dajana Paunovi“ć, predsednik PO opštine Priština Novak Živić i brojni gosti iz centralne Srbije, Vojvodine, Crne Gore i Republike Srpske.

Prisutnima su se na platou u ispred Opštine predstavili KUD „Slavuj“ iz Badovca igrama iz Vladičinog Hana, a KUD „Branko Medenica“ iz Ugljara izveo je splet igara iz Sirinićke župe.

Podsetimo, Skupština opštine Gračanica donela je 2015. godine odluku da se 21. septembar (Mala Gospojina) proslavlja kao Dan opštine Gračanica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.