12:26, 02.04.2020Izvor: Koha Ditore, Radio Kontakt Plus

Ljimaj nakon sastanka sa Tačijem: Izbeći nove izbore Predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj, izjavio je nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da stranka na čijem je čelu smatra da treba izbeći nove izbore.

ljimaj-nakon-sastanka-sa-tacijem-izbeci-nove-izbore

Foto: Info služba kosovskog predsednika

Ljimaj je kazao, da je zamolio Tačija da izbegne izbore.

„Predsednik je čuo naše mišljenje o tome kakva je pozicija Inicijative u ovoj situaciji. Povrh svega, Ustav se mora poštovati. Zatražili smo od predsednika da poštuje Ustav i korake koje treba preduzeti u situaciji u kojoj se nalazimo", rekao je Limaj, piše Koha Ditore.

Prema njegovim rečima, "u ovoj situaciji Inicijativa veruje da predsednik treba pažljivo da razmotri mogućnost izbegavanja prevremenih izbora".

„Moramo imati na umu nadležnost svake institucije odvojeno. Predsednik i Vlada moraju shvatiti da je Parlament najviša institucija. Niko ne može da uzurpira ovlašćenja kosovskog parlamenta. Predsednik nema prostora da raspusti Skupštinu bez volje političkih stranaka“, rekao je Ljimaj.

Limaj je kazao i da je "rizik dati predsedniku ovlašćenje za raspuštanje Skupštine".

„Mi smo parlamentarna republika, a ne predsednička. Inicijativa je spremna da doprinese izbegavanju izbora i funkcionisanju vlade, ali imamo naše uslove koje ćemo otkriti kada dođe do njenog formiranja“, rekao je Ljimaj.


Tagovi: KosovoHašim Tači

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije