14:31, 07.07.2020Izvor: RTV KIM

Ljubav u doba korone nije zabranjena, ali svadbe jesuMnoge događaje na Kosovu, pa tako i venčanja, pandemija korona virusa je otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme.

ljubav-u-vreme-korone-nije-zabranjena-ali-svadbe-jesu

barefootbeachbridesoc.com

Prema podacima matičnih službi u opštinama Gračanica i Lipljan, broj venčanja od 1. marta do 1. jula ove godine je drastično manji od broja u odnosu na prošlu godinu.

„Od marta do jula ove godine imali smo samo osam venčanja, dok smo prošle godine u ovo vreme imali 18 venčanja. Stanje je takvo zbog epidemije koja nas je zadesila. U martu i aprilu nismo imali nijedno venčanje, dok smo u maju i junu imali po četiri venčanja, a na to je uticalo popuštanje mera i vraćanje u normalu“, kazala je Aleksandra Arsić Vučić iz Odeljenja matične službe pri Opštini Gračanica.

“Privremeni organ Opštine Lipljan ima tri kancelarije koje pružaju usluge građanima: u Lepini, Donjoj Gušterici i Lipljanu. Svaka kancelarija ima posebnu matičnu knjigu koja se vodi za matično područje i broj venčanja je znatno opao u ovoj vanrednoj situaciji. Prošle godine, od marta do jula, bilo je tridesetak venčanja. Ove godine venčanja nisu bila dozvoljena, ali smo imali par improvizovanih venčanja koja su već bila zakazana, uz poštovanje epidemioloških mera. Bilo je samo sedam takvih venčanja, od marta meseca do danas”, kazao je Aleksandar Rašić, matičar ispred Privremenog organa Opštine Lipljan, koji radi pri mesnoj kancelariji u Lepini.

Venčanje je mnogima najsrećniji dan u životu, pa se mladenci mesecima unapred pripremaju za taj dan. Katarina Marinković je sa svojim izabranikom Nikolom Ristićem svadbu zakazala za 12. septembar ove godine. Međutim, situacija sa pandemijom korona virusa je "usporila" njihove pripreme.

“Mi smo svadbu zakazali za septembar, rezervisali salu, muziku. Zbog ove situacije sa korona virusom stvarno smo u neizvesnosti da li će svadbe uopšte biti do kraja godine. Zakazali smo venčanje još u martu, ali se situacija pogoršavala. Imali smo neku nadu početkom juna kada je došlo do ublažavanja mera, pa smo i počeli da pripremamo pozivnice, odabrali smo torte i sve ono što ide uz to. Međutim, opet se desio porast broja zaraženih i sada smo ponovo u neizvesnosti”, kazala je Marinkovićeva.

Neizvesnost muči i vlasnike restorana koji se bave organizacijom svadbenih ručkova i drugih svečanosti.

Jovica Dešić, jedan od vlasnika svečane sale “Insmonia” u Gračanici, ističe da su suočeni sa ogromnim gubicima.

“Epidemija je uticala na taj način da mi od Nove godine nismo imali nijedno venčanje, veselje ili neku proslavu. Mi smo samo u maju mesecu imali zakazno deset svadbi i šest malih veselja. Veliki su gubici, moramo sve dažbine da regulišemo redovno, kao što su kirija, struja, sve ostalo. Radnike, takođe, moramo da platimo kako bismo ih zadržali”, kazao je Dešić.

Kako je poslednjih nedelja zabeležen nagli porast obolelih na Kosovu, ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je 1. jula Vladi paket novih mera za suzbijanje širenja korona virusa. Jedna od njih je i zabrana okupljanja za više od 50 ljudi u zatvorenim i otvorenim prostorima, a uz to i obavezno nošenje maski.

Da svadbe i proslave nisu dozvoljene na Kosovu nedavno je potvrdio i kosovski premijer Avdulah Hoti, koji je kazao da će to zavisiti "od procene uslova za takve aktivnosti".


Tagovi: Korona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije