11:52, 20.06.2020Izvor: Večernje novosti

Ljubišu Manitaševića iz Orahovca Mađari izručuju SrbijiLjubiša Manitašević, raseljeno lice sa Kosova i Metohije, koji je prošlog novembra uhapšen u Mađarskoj zbog navodnog pokušaja ubistva na KiM tokom sukoba 1999, uskoro će biti prebačen u Beograd. Da bude prosleđen našoj zemlji odlučio je, vodeći se međunarodnim pravom, mađarski ministar pravosuđa, a odluka po zahtevu Srbije za izručenje, stigla je juče Ministarstvu pravde.

ljubisu-manitasevica-iz-orahovca-madari-izrucuju-srbiji

Foto: Privatna arhiva

Pred Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu vodi se istraga protiv Manitaševića, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja na teritoriji KiM tokom devedesetih.

Sa druge strane i kosovsko pravosuđe podnelo je zahtev za izručenje, pa je nadležni sud u Budimpešti prošle godine utvrdio da su ispunjene pravne pretpostavke da se okrivljeni izruči i Beogradu i Prištini.

Nakon toga, sud je prvobitno odlučio da bude izručen Prištini, ali je konačnu reč dao nadležni ministar.

"Srbija je pozdravila takvu odluku mađarskih vlasti i ukazala da su srpski pravosudni organi nedvosmisleno do sada pokazali spremnost da jednako procesuiraju sva lica, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost", saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ljubišin brat Nikola Manitašević prošle godine je dve nedelje štrajkovao glađu, u šatoru, usred zime, ispred mađarske ambasade.

Tada je uspeo da izdejstvuje samo da Ljubiši budu skinute lisice, koje je nosio u mađarskom zatvoru 24 sata dnevno.

"Važno je da moj brat stigne u Srbiju, posle toga sve će biti lakše", kazao je Nikola Manitašević za Večernje novosti.

Ljubiša Manitašević našao se na crvenoj Interpolovoj poternici jer je, na Vidovdan 1999. godine, ranio dvoje ljudi, koji su pokušali da ga kidnapuju ispred apoteke u Orahovcu.

Napala su ga četvorica pripadnika OVK i počela da ga vuku u kola.

Braneći se, jednog napadača je ranio u rame, drugog u stomak.

Sam se predao i u pritvoru, u Prizrenu, proveo 67 dana.

Pušten je da se brani sa slobode, a pošto je prošao sve bezbednosne provere KFOR-a, preselio se u Srbiju.

Pre šest godina odselio se u Švajcarsku.

Uhapšen je 28. septembra, na prelazu Roske.

Manitašević je godinama nesmetano putovao iz Švajcarske u Srbiju, ne znajući da je protiv njega podignuta optužnica još 2015.godine.

Interpolova poternica raspisana je u maju prošle godine.
 


Tagovi: PravosuđeRatni zločinOrahovacKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije