Zabeležene nepravilnosti tokom održavanja izbora u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan

Lokalni savet omladinskog delovanja Leposavić obavestio je javnost da su zabeležene nepravilnosti tokom održavanja izbora u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan.
Image

U saopštenju su naveli da njihovom posmatraču Slobodanu Pavloviću nije bilo dozvoljeno da uđe na biračko mesto u Bošnjačkoj mahali i prati izbore, iako je “akreditovan za praćenje izbornog procesa i ima urednu dokumentaciju izdatu od strane CIK”.

„Ovakvo ponašanje predstavlja kršenje člana 56. Zakona o izborima“, kazali su u Lokalnom savetu omladinskog delovanja Leposavić.

Uputili su apel Centralnoj izbornoj komisiji da “omogući rad akreditovanim posmatračima u skladu sa zakonom”, te dodali da su o ovom slučaju obavestili CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke.

U međuvremenu se pomenuta organizacija oglasila još jednim saopštenjem u kojem je navedeno da izbori na severu Kosova protiču mirno, kao i da u četiri opštine imaju ukupno 24 svoja posmatrača.

Međutim, kazali su da su uočili određene nepravilnosti na biračkim mestima 2910 i 2911 koja se nalaze u selima Lipa i Žaža, koja pripadaju Opštini Zvečan.

„Na listi odbornika nalaze se lica čiji su srodnici članovi biračkih odbora, koji imaju obavezu da se staraju o regularnosti glasanja. Smatramo da ovo dovodi u pitanje legalnost čitavog procesa i da je ovakav slučaj nezabeležen“, objasnili su.

Dodali su da na biračkom mestu 2911 svi članovi biračkog odbora imaju isto prezime.

Vanredni lokalni izbori na severu Kosova (Iz minuta u minut)


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.