Makron i Šolc pisali Kurtiju, od njega zahtevaju isto što i od Vučića

Kosovski premijer Aljbin Kurti primio je pismo upućeno od strane nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, čija je tema nastavak dijaloga Beograda i ...
Image

U pismu se navodi da je „za zapadni Balkan potpuna normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja“.

Šolc i Makron su obavestili Kurtija da su „angažovali svoje savetnike za spoljnu politiku i bezbednost – Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pomognu specijalnom izaslaniku Evropske unije Miroslavu Lajčaku u njegovim naporima“.

Pozvali su Kurtija da „pokaže spremnost kako bi se došlo do neophodnih rešenja i donele teške odluke koje vode ka napretku u dijalogu“.

Prevod pisma sa engleskog na srpski jezik prenosimo u celosti:

„Poštovani premijeru,

Ovo pismo upućujemo u ključnom trenutku kada je u pitanju sigurnost evropskog kontinenta i stabilnost na zapadnom Balkanu.

Uvereni smo da u svetlu ruske agresije na Ukrajinu moramo uložiti još snažnije napore da evropska perspektiva postane stvarnost za države zapadnog Balkana i da se pronađu rešenja za aktuelne bilateralne i regionalne sporove.

Za zapadni Balkan potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je od ključnog značaja.

Obraćamo vam se kao lideru vaše zemlje, da vas pozovemo da pokažete spremnost i maksimalnu odlučnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku dijaloga koji vodi EU, između Kosova i Srbije.

Nedavne tenzije su pokazale da su hitno potrebni konstruktivni koraci na putu napred, na praktičnom i političkom nivou.

Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu politiku i bezbednost, gospodina Jensa Pletnera i gospodina Emanuela Bona, da direktno podrže Miroslava Lajčaka u njegovim nastojanjima.

Naš predlog je da oni sa Miroslavom Lajčakom odu u zajedničku posetu Kosovu i Srbiji, kako bi se pronašle opcije koje bi ubrzale proces.

Nadamo se da će ova inicijativa imati vaše interesovanje i podršku.“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.