14:21 | 04.09.2022 Izvor: N1

Makron i Šolc zadužili svoje savetnike da pomognu Lajčaku u briselskom dijaloguPredsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, saopšteno je iz Predsedništva.

makron-i-solc-zaduzili-svoje-savetnike-da-pomognu-lajcaku-u-briselskom-dijalogu

Foto: Eliot BLONDET/POOL/AFP

„Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu zapadnog Balkana. Uvereni smo da u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za zapadni Balkan“, stoji u pismu dvojice evopskih lidera.

Kako se navodi, Vučiću se obraćaju kao lideru zemlje, kako bi apelovali na njega da „pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU“.

„Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Lajčakom posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, rekli su Makron i Šolc.

Dodaju da se iskreno nadaju da će inicijativa naići na interesovanje i podršku Vučića, zaključuje se u zajedničkom pismu predsednika Francuske i kancelara Nemačke.
Tagovi: DijalogEmanuel MakronNemačkaMiroslav LajčakAleksandar VučićBrisel

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije