Mali koraci za velike snove

Uoči Međunarodnog dana Roma, Misija OEBS-a je obezbedila šivaće mašine Romkinjama u Prilužju, u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja.
Image

Reportažu OEBS-a prenosimo u celosti.

Trideset minuta vožnje od sedišta Misije OEBS-a na Kosovu vodi nas do sela Prilužje, u opštini Vučitrn, gde živi mala zajednica kosovskih Roma. Nebo je mutno po hladnom februarskom vremenu i uske seoske ulice su gotovo prazne i tihe, ali taj osećaj se menja čim se približimo Centru za učenje u selu.

Tu, osoblju nevladine organizacije Romano Anglunipe koje vodi centar, ne smeta hladnoća dok veselo obavljaju svoje zadatke i spremaju se da dobiju donaciju šivaćih mašina od OEBS-a.

Među onima koji nam žele toplu dobrodošlicu su Eljma i Aljmira Emini i Fljorije Burgazi, korisnice donacije. Sve tri su bile u većoj grupi žena koje su u jesen 2021. godine pohađale tromesečni kurs šivenja koji je organizovala Misija OEBS-a sa nevladinim organizacijama Romano Anglunipe i Hareja, a koji je imao za cilj da ih osposobi za veštine koje će im pomoći u ostvarivanju prihoda.

Oblikovanje budućnosti

Dok osoblje Misije OEBS-a i Romano Anglunipe postavlja mašine u susednoj prostoriji, mi sedamo da porazgovaramo sa Eljmom, Aljmirom i Fljorije. Kažu da je krojački kurs bio od velike pomoći i da su na njemu stekle veštine koje bi mogle da im omoguće da rade, pa čak i da pokrenu sopstveni posao u budućnosti, ali pošto nisu imale mašine, nisu mogle da ih koriste.

„Nismo imale mašine za šivenje niti uslove za rad, ali smo imale znanje koje smo stekle, pa smo u avgustu 2022. godine otišle ​​na aktivnost Ekonomskog osnaživanja žena koju je organizovao OEBS i zatražile pomoć. Nešto kasnije, bile smo srećne kada smo saznale da ćemo dobiti nekoliko šivaćih mašina kao donaciju za početak rada“, kaže dvadesetogodišnja Eljma.

Iako mala, prema Eljminim rečima, donacija im u velikoj meri pomaže da oblikuju svoju budućnost. 

„Mislim da smo napravili veliki korak u našoj zajednici, pošto, kao što znate, žene i devojke Romkinje retko rade i uglavnom su nezaposlene — a nijedna nema sopstveni biznis. Smatramo da smo napravile veliki korak i nadamo se da ćemo biti uspešne“, dodaje ona.

Mali koraci za velike snove

Kada ih pitamo kakve planove imaju za narednih pet godina, Eljma se nervozno smeje i sleže ramenima. „Bolje je da kažemo snove. Ne možemo baš mnogo da planiramo, ali naš san je da otvorimo sopstvenu radnju“, kaže ona.

Sedamnaestogodišnja Aljmira, najmlađa u ovoj grupi, dodaje: „Moj san je da budem dizajnerka. Volim da crtam, posebno haljine, i pomoći ću u dizajniranju odeće koju ćemo praviti kao grupa”. „Ja ću zapravo šiti“, kaže Eljma, dok Fljorije brzo uskače uz glasan smeh, „onda ću se ja baviti peglanjem“.

Sve one izgledaju entuzijastične, ali ipak oprezno optimistične, kada je u pitanju prilika da iskoriste svoje talente i obuku.

Pokretanje biznisa kao krajnji cilj

Čestitajući ovim mladim ženama na njihovim novim mašinama, Bekim Karadžija iz Misije OEBS-a na Kosovu kaže: „Upravo to smo pokušavali da postignemo ovim projektom: da pomognemo ovim mladim ženama da ostvaruju prihod i na kraju otvore sopstvenu radnju“.

Pošto su mašine konačno postavljene, Eljma, Aljmira i Fljorije potpisuju dokumente o primopredaji i prelaze u susednu prostoriju da ih isprobaju.

„Ovo će biti naše radno mesto i bićemo prve žene ovde u našoj zajednici koje će biti krojačice i nadamo se imati posao“, kaže Eljma dok seda da isproba jednu.

„Sada imaju mašine i radni prostor. Uspeh će u potpunosti zavisiti od njih“, napominje Seljajtin Emini, direktor Romano Anglunipe.

Eljma i njene prijateljice su se već pripremale za to. Eljma kaže da će njena tetka biti njen prvi klijent, dok je Aljmira već radila na svojim skicama.

„Sigurno ćemo dati sve od sebe da ostvarimo naš san“, zaključuju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.