12:09, 20.01.2021Izvor: Politika

Mališan iz Češke kršten u GračaniciJanov otac, Daniel Švarc, spojio je dve najveće želje – da Božić dočeka na liturgiji u pravoslavnom hramu, a zatim i da mu se sin krsti baš na Kosmetu.  

malisan-iz-ceske-krsten-u-gracanici

Foto: Lična arhiva/Politika

Petnaestak dana pred prvi rođendan maleni Čeh Jan Švarc kršten je, na Stefandan, u jednom od najznačajnijih i najlepših srpskih hramova, Gračanici, a da prevale oko 1.100 kilometara iz češkog grada Fridek Misteka do Kosova i Metohije njega i roditelje nisu sprečili ni snegovi, praznične gužve niti pandemija. Štaviše, Janov otac, Daniel Švarc, spojio je dve najveće želje – da Božić dočeka na liturgiji u ovdašnjem pravoslavnom hramu, a zatim i da mu se sin krsti baš na Kosmetu. Na toj svetoj srpskoj zemlji je toliko zavoleo naš narod, da se i sam, iako poreklom iz katoličke porodice, u decembru 2018. godine krstio u Visokim Dečanima. Tada je kumu Dimitriju Markoviću, humanitarcu iz Bajine Bašte zaposlenom u Belgiji, rekao da će biti kum i na krštenju njegove dece na KiM, ukoliko ih bude imao.

Daniel je u Sekirači kod Podujeva boravio neko vreme od 2008. godine kao pripadnik češko-slovačkog kontingenta Kfora. Kada je napustio tu službu postao je uspešni generalni zastupnik poznatog poljskog proizvođača sportske opreme za borilačke sportove kojima se, inače, i bavi, ali nikada nije zaboravio bliskost i neposrednost koju je doživeo u kontaktu sa Srbima sa Kosmeta, pa im se stalno vraćao. Uvek punih ruku, sa donacijama i sportskom opremom. Tako je i pred Janovo krštenje sa suprugom Zuzankom Gorniakovom i kumom Dimitrijem posetio i darivao kik-boks klub u Lapljem Selu. O humanitarnim akcijama Čeha i Srba u kojima je Švarc i ranije učestvovao na Kosmetu bilo je reči na stranicama našeg lista, naročito kada je, uz posredstvo „Politike”, prikupio novac za traktor koji je olakšao zemljoradničke poslove porodici Jevtić iz sela Rajanovce kod Kosovske Kamenice. Najnoviju novčanu donaciju poplavljenima na KiM prikupio je sa prijateljima i poslao, upravo, ovih dana.

"U jednom takvom zajedničkom humanitarnom poduhvatu na KiM smo se i upoznali pre tri godine. Odmah smo osetili prijateljsku bliskost, a ja sam njega i ostale prijatelje iz Češke svaki put kad se sretnemo vodio u neku srpsku svetinju na liturgiju. Posle godinu dana me zamolio da prihvatim kumstvo za njegovo krštenje na KiM i baš me iznenadio. Ovoga puta njegovu porodicu sam prvo ugostio kod kuće u Bajinoj Bašti, gde smo nas dvojica, baš sa toplinom u srcu, prisustvovali Božićnoj liturgiji u tamošnjem manastiru Rača, između ostalog, poznatom po tome što je u njemu u mladosti monaške dane provodio patrijarh Pavle. Sutradan smo svi zajedno produžili na Kosovo i Metohiju, gde se krstio mali Jan", pojasnio je kum Dimitrije Marković.

Kumstvo je danas u velikom broju slučajeva, naglašava on, nažalost, svedeno na ravan običaja pa prema tome ni kum nema više onu ulogu koju bi trebalo da ima, a to je da vodi računa o tome da njegovo kumče bude upućeno u učenje pravoslavne vere i život u skladu sa Jevanđeljem.

"Kum postaje duhovni otac kumčeta, a duhovno srodstvo se u crkvi računa kao i krvno srodstvo i prenosi generacijski. To znači da i potomci kuma i kumčeta ulaze u duhovno srodstvo. Drugim rečima, biti nekome kum je čast ali istovremeno i obaveza", ističe Marković.

Zuzanka i Daniel očarani su neposrednošću i prisnošću koju su, naročito u manjim mestima, doživeli od naših ljudi. Kažu da u Češkoj nikada nisu doživeli da nepoznate osobe tepaju njihovom sinu i pomaze ga po glavici. A ljubav i vera u srpsko gostoprimstvo samo su učvršćeni kada su im vlasnici motela u kom su odseli na KiM spremili i punu kesu grickalica, da imaju za put.

"Srbija sa Kosovom i Metohijom je za mene zemlja sa mnogo divnih istorijskih spomenika, poput manastira, ali i prirodnih lepota. Srbi su veoma prijateljski nastrojeni i dobri ljudi. Osećamo snažnu vezu između naših naroda", – izjavila je za Politiku mama Zuzanka Gorniakova.

Tata Daniel je rekao da je neizmerno počastvovan što mu je dete kršteno u Gračanici i da je to za njega velika čast.

"Volim srpski narod isto koliko i češki. Volim vas, zaista, koliko i Čehe. Veliki sam rodoljub i zahvaljujući ovome osećam još veću bliskost i jaču vezu između mene i Srba", iz srca je progovorio Švarc.

A mali Jan, kao da već oseća tu čudnu ljubav koju njegovi roditelji gaje prema srpskom življu. Pa im je nekoliko časova po razdvajanju od kume Rade, Dimitrijeve supruge, jasno stavio do znanja koliko mu fali njeno pevanje „Taši, taši, tanana i svilena marama” da su je i pre dolaska u Češku pozvali telefonom i zamolili da snimi i pošalje im njegovu sada već omiljenu pesmicu.


Tagovi: SPCGračanicaPraznik

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije