Malo ko zna za postojanje Interaktivnog multimedijalnog centra u Gračanici

Sredstvima Vlade Republike Srbije, u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici izgrađeni su Interaktivni multimedijalni centri, kazala je prilikom nedavne posete severu Kosova srpska premijerka Ana Brnabić. ...
Image

Poput većih gradova u Srbiji, a u želji da se doprinese digitalizaciji i edukaciji mladih, Vlada Srbije je pomogla izgradnju i opremanje dva Interaktivna multimedijalna centra na Kosovu, jednog u severnom delu Mitrovice, a drugog u Gračanici.

„Sve ono što smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da uradimo na teritoriji centralne Srbije, iste takve usluge nudimo i ljidima na teritoriji Kosova i Metohije. Meni je posebno važno da smo uz podršku Kancelarije za KiM i Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Vlade Republike Srbije uspeli ovde, kao i u Gračanici, da napravimo centre gde će deca moći da dolaze i da uče programiranje“, kazala je Branbićeva.

„To znači da sada i ovde u srpskim opštinama, možemo da razvijamo softvere elektronske uprave i da građani imaju istu korist, kao što je imaju i ostali građani Srbije. Da ne budu kuriri i idu od šaltera do šaltera. Takođe, ovde možemo da koristimo i sve one softvere koje deca u osnovnim i srednjim školama u Srbiji upotrebljavaju. To znači da đaci na Kosovu i Metohiji neće zaostajati u učenju programskih jezika i ostalog digitalnog sadržaja sa kojim rade deca širom Srbije“, rekao je direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Meštani uglavnom ne znaju gde je, niti da postoji

Za postojanje Interaktivnog multimedijalnog centra u Gračanici malo ko zna.

Meštani, među kojima su i srednjoškolci sa kojima je RTV Kim razgovarao – nisu znali da odgovore gde se nalazi Multimedijalni centar u Gračanici.

„Nažalost nisam čuo, ne znam za takav centar. Stvarno ne znam ništa o tome i da tako nešto ovde postoji“, kazao je Oliver Vujović.

„Ja nisam čuo. Šta je to?“, pitao je jedan srednjoškolac.

„Ne, nisam čuo. Četvrta sam godina srednje škole, nisam čuo, nisam informisan“, kazao je još jedan učenik.

„Nikad čuo. Mislim da takav multimedijalni centar i ne postoji u Gračanici. U Mitrovici, koliko znam, postoji i znam da je sijaset takvih centara otvarano u Čačku, Novom Sadu i drugim gradovima centralne Srbije, ali ovde, u Gračanici, mislim da ne“, rekao je Dragan Arsić.

Za postojanje Interaktivnog multimedijalnog centra ne znaju ni mnogo upućeniji predstavnici organizacija civilnog društva.

„Iskreno, nisam čuo. Dosta sam aktivan po Gračanici, ali za taj multimedijalni centar nisam čuo. Upoznat sam sa multimedijalnim centrom iz Kosovske Mitrovice. Međutim, tako nešto ovde u Gračanici ili nije izreklamirano ili uopšte ne postoji“, kazao je aktivista civilnog društva Rajko Jovanović.

Ipak postoji, nadležni kažu i da radi

Međutim, Interaktivni multimedijalni centar postoji i to osam meseci.

Elektronska učionica, kako ga nazivaju nadležni, nalazi se u okviru Narodne bibilioteke u Gračanici.

Namenjen je svima onima koji žele da se bave programiranjem i drugom vrstom edukacije.

„U sklopu naših delatnosti podrazumeva se da koristimo visoko tehnološku opremu i elektronski pristup knjigama. Otprilike osam meseci funkcioniše Elektronska učionica, koja je dostupna svim čitaocima i svim korisnicima Narodne biblioteke Gračanica. Već je niz seminara odrađen u toj biblioteci. Vaspitačice iz predškolske ustanove u Gušterici su sa najmlađima učile te prve (informatičke) korake, koristeći tu elektronsku opremu. Važno je da kažem da smo tokom čitavog ovog leta u toj učionici imali studente koji nemaju baš najbolje uslove za učenje kući, a ovde su im dostupne knjige u PDF formatu, kao i korišćenje drugih izvora, tako da smo ovde redovno imali studente koji pripremaju ispite“, kazala je za RTV Kim direktorka biblioteke Brankica Kostić.

Tokom boravka RTV Kim u Centru iliti Elektronskoj učionici, nisu zatekli nikoga, ali direktorka Kostić ističe da je najviše koriste zaposleni, opštinski radnici, bibliotekari i studenti.

„Elektronska učionica je dostupna svim ljudima. Nemamo IT stručnjaka koji bi mogao u sklopu svojih redovnih dnevnih aktivnosti da obučava (korisnike), ali smo u nekim dogovorima sa Penzionerskim društvom Kosova i Metohije da naše najstarije sugrađane uslovno osposobimo da koriste tu visoko tehnološku opremu“, kazala je.

Na pitanje kako to da mladi iz Gračanice, bar oni sa kojima smo razgovarali, ne znaju za postojanje Interaktivnog multimedijalnog centra, Kostićeva kaže da mnogi meštani nisu znali ni gde je bilo prethodno sedište biblioteke.

„Nažalost, ukoliko uradite anketu koliko je novinara učlanjeno u biblioteci, koliko je profesora učlanjeno, koliko je stanovništva one srednje kategorije učlanjeno – to su poražavajući podaci, a kamoli da znaju za nešto što vi zovete Multimedijalnim centrom, a mi Elektronskom učionicom“, rekla je Kostićeva.

Koliko novca je uloženo u opremanje Multimedijalnog centra, RTV Kim nije uspeo da sazna.

Nije bilo svečanog otvaranja

RTV Kim je pokušao da na ovu temu razgovara i sa predsednikom Privremenog organa opštine Priština, Novakom Živićem, ali nije uspeo.

Zvaničnog otvaranja Interaktivnog multimedijlanog centra nije bilo, pa je možda to jedan od razloga što meštani Gračanice nisu znali za njegovo postojanje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.