20:43, 05.08.2020Izvor: Radio Kontakt plus

MALS: Objašnjenje u vezi sa objavljivanjem izveštaja opština o upravljanju pandemijom u vezi tačnosti informacija opština Peć i IstokMinistarstvo administracije lokalne samouprave (MALS), saopštava da, u skladu sa zakonskim mandatom, monitoriše opštine i objavljuje periodične izveštaje koji se odnose na delatnosti opština.

mals-objasnjenje-u-vezi-sa-objavljivanjem-izvestaja-opstina-o-upravljanju-pandemijom-u-vezi-tacnosti-informacija-opstina-pec-i-istok

Foto: Srpska lista

Shodno tome, kada je u pitanju izveštaj o upravljanju krizom uzrokovanom pandemijom virusa korona, Ministarstvo administracije lokalne samouprave je monitorisalo delatnost 38 opština i u cilju obaveštavanja javnosti objavilo izveštaj. Izveštaj sadrži tri dela: aktivnost MALS-a u procesu međuinstitucionalne koordinacije vezano za upravljanje pandemijom; aktivnost i delatnost skupština opština, kao i finansijski aspekt i uticaj pandemije na prihode i rashode opština, ukazuje se u saopštenju.

Što se tiče aktivnosti i delatnosti skupština opština, kako se dalje pojašnjava, ovo ministarstvo je evidentiralo sve informacije koje su bile dostupne tokom procesa monitorisanja, ali je istovremeno dostavilo upitnike kako bi ove podatke potvrdilo svim opštinama.

"Što se tiče opštine Peć i Istok, MALS objašnjava javnosti da su informacije dvaput zaredom upućene na verifikaciju dotičnim opštinama. Informacije su potvrđene od strane odgovornih službenika u obe opštine, pa je tačnost informacija predstavljenih u izveštaju upućena opštinskim službenicima koji su po zakonu dužni da obaveštavaju nadzorno telo na tačan i pravičan način. Takođe, ovi podaci su potvrđeni tačkama dnevnog reda sastanka skupština opština tokom pandemije, koje su dostavljene MALS-u. Dakle, dodeljivanje sredstava za upravljanje pandemijom COVID-19 kroz skupštine nije realizovano od strane ovih opština", navodi se u saopštenju.

Za više informacija, pristupu službenoj komunikaciji, kao i javnim dokumentima, zainteresovani se mogu obratiti MALS-u, poručuje se na kraju saopštenja.


Tagovi: MALSPećIstok

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije