Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, ...
Image

Otac Prokopije je osveštao slavski kolač koji je prineo iguman Mihajlo sa manastirskim bratstvom. Posle liturgije je priređena trpeza. Slavu su uveličali pesmom članovi ansambla Fenečki biseri. Otac Mihajlo je za trpezom održao zdravicu.

„Oci, braćo, sestre, deco, hvala vam što ste došli. Imali smo juče divan dan, hirotoniju našeg brata i sabrata igumana Ilariona draganačkog u Beogradu. Bilo je svečano i lepo osetila se velika blagodat i blagoslov Božiji i radujemo se zbog toga. Evo nas, iako smo juče bili u prestonici, danas smo u našoj staroj prizrenskoj prestonici Dušanovoj. Da nas Gospod blagoslovi i Arhangel Mihailo i sve nebeske sile, jer se danas slavi sabor Svetih Arhangela. Da nas čuvaju ovde gde smo sabrani i okupljeni blagoslovom Božijim i da ste srećni i blagosloveni u sve dane života svoga“ – blagoslovio je prisutne vernike iguman manastira arhimandrit Mihailo.

Manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena je zadužbina Cara Dušana Silnog Nemanjića, sagrađen je u 14. veku. Saborni hram je porušen do temelja 1616. godine od strane Osmanlija, ali se i pored svih stradanja održao do današnjeg dana.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.