18:44, 08.04.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Visoki Dečani među sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa EvropeSrpski srednjovekovni pravoslavni manastir Visoki Dečani, zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Stefana Dušana, svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

manastir-visoki-decani-na-listi-sedam-najugrozenijih-lokaliteta-kulturnog-nasleda-u-evropi

Radio Kontakt Plus

Listu ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa za 2021. godinu, sastavila je organizacija "Evropa Nostra".

Manastir Visoki Dečani, koji pripada SPC, izgrađen je u prvoj polovini XIV veka.

Iz organizacije "Evropa Nostra" kažu da skladan spoj elemenata istočnih i zapadnih umetničkih izraza, enciklopedijski kolaž fresaka u srpsko-vizantijskom stilu, kao i spoj romaničko-gotičke arhitekture i skulpturalne dekoracije - čine Visoke Dečane jednim od najistaknutijih primera kulturno-istorijske celine svoje epohe.

Manastirski kompleks okružen je bogatom šumom, koja zajedno sa njim čini jedinstven kulturni predeo i neodvojiv je deo manastirskog kulturnog nasleđa.

Kontinuirano naseljen skoro sedam vekova, Dečani su i danas funkcionalan manastir u kojem se redovno služi liturgija i u kojem živi aktivna monaška zajednica, koja održava manastir i njegovu okolinu, čuvajući i nematerijalno nasleđe monaškog života, ističu iz "Evropa Nostre".

Podjednako važan kao mesto hodočašća, manastir je otvoren i za posetioce svih veroispovesti.

Manastir se od 2006. godine nalazi na UNESCO-voj listi ugrožene svetske baštine. Pod zaštitom je KFOR-a, ali se i dalje suočava sa pretnjama zbog nerešenih pravnih i institucionalnih pitanja.

Cilj sastavljanja liste sedam najugroženijih lokaliteta jeste da se alarmira javnost zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju navedene lokacije.

Osim srpskog manastira, na listi se nalaze sledeći lokaliteti:

• zupčasta parna železnica na Ahenskom jezeru u Tirolu (Austrija) stara 133 godine;

• groblje Mirogoj u Zagrebu (Hrvatska);

• pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora;

• vrt Đusti u Veroni (Italija);

• zgrada Glavne pošte u Skoplju (Severna Makedonija) i

• crkva San Huan u Kantabriji (Španija).


Tagovi: SPCVisoki Dečani

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije