Manojlović: Vlast nema nikakav plan u pregovorima za Kosovo, Srbi na severu između čekića i nakovnja

"Vlast nema nikakav plan niti ideju u pregovorima za Kosovo. Ni jednog momenta ne vidim da se zaista brine o životima ljudi na Kosovu i njihovoj bezbednosti" - kazao je direktor kampanja ...
Image

Dodao je da mu je neshvatljivo da se ni jednog momenta ne postavlja pitanje bezbednosti građana na severu Kosova. 

„Imate mimo svih dogovora, sporazuma i čak Ustava Kosova, militarizaciju Severa Kosova i pet novih baza za specijalne jedinice. Od ovog područja se pravi Bliski istok u smislu krize. Rezultat barikada koje je predsednik države organizovao na Severu Kosova jesu ovih pet baza i šesta u izgradnji i ugrožen mir. Srbi na Severu se nalaze između čekića i nakovanja. Imate Kurtija koji je najekstremniji političar na Balkanu i krši prava Srba i Srpsku listu koja ucenjuje ljude i maltretira“ – ocenio je Manojlović. 

„Zašto od Kosovske Mitrovice ne naprave grad za primer, zašto ne naprave najsavremeniji zdravstveni centar i zaposle mlade lekare koji žele da ostanu dole, a lično ih poznajem, umesto što ucenjuju ljude partijskim knjižicama. To isto treba da naprave od Srbije umesto što 50.000 mladih i obrazovanih odlazi iz zemlje godišnje“. „Iz Srbije je toliko para otišlo na Kosovo, ali taj novac nije završio dole. Da je deo tog novca završio dole, pa svaka enklava bi izgledala kao Beograd na vodi“.

Upitao je zašto se u medijima i u pregovorima ne postavi pitanje šta za Srbe na severu znači da se oko njih nalaze specijalne jedinice u fantomka i sa dugim cevima. 

„Kako je roditeljima da šalju decu u školu, nakon incidenta u Štrpcu kada su dva srpska dečaka ranjena od strane pripadnika kosovskih bezbednosnih službi? – upitao je.    

„Predsednik Republike ne govori o ovome, ali svaki dan kuka u medijima o sudbini Rio Tinta i sopstvenoj ugroženosti. Pretnje i bezbednost bilo koga ne smeju se obesmišljavati u javnosti. Ali predsednik Republike to sam čini konstantnim tvrdnjama da je opozicija probala da ga ubije Poslovnikom u Skupštini. Uhapšen je Dejan Zlatanović zbog izjave na protestu: “Ko potpiše, njega ubiše”. Zašto onda nije uhapšen Tomislav Nikolić zbog izjave: “Recite Zoranu Đinđića, da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom.”?! Ili Ž. Mitrović nakon monstruoznog spota o Oliveru Ivanoviću?!“ – upitao je takođe Manojlović. 

„Najporaznija mi je činjenica da nisu demantovani navodi da se predsednik naše države u Briselu sastajao tajno u privatnoj poseti sa predstavnicima Rio Tinta u momentu kada je mir ugrožen na Severu Kosova i celom regionu, kada imate ranjavanje dece i kada prvi put posle 24 godine imate militarizove trupe kosovskih specijalnih snaga ROSU na Severu Kosova. Mene predsednik ne podseća na državnika nego na narikaču Rio Tinta“ – zaključio je Savo Manojlović.  


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.