Suđenje Tačiju i ostalima za zločine na Kosovu počinje marta sledeće godine

Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i drugima koji su optuženi za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji tokom 1998. i 1999 godine, trebalo bi da počne 1. marta iduće godine, ...
Image

Pripremna ročišta raspravno veće je zakazalo za 17. januar i početak februara 2023. godine.

Ako proceduralne pripreme budu na vreme obavljene, veće sudije Smita namerava da početak suđenja zakaže za 1. mart, kada bi uvodnu reč održali tužioci.

Zastupnici optužbe planiraju da tokom procesa u spis uvrste iskaze 319 svedoka tokom 709 radnih sati.

U veću koje će suditi Tačiju i trojici optuženih oficira OVK, pored sudije Smita biće još i Ginel Metro iz Švajcarske, Kristof Bart iz Nemačke i rezervni sudija Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima optuženi su i članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, prema optužnici – Tači i saoptuženi snose individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su u periodu obuhvaćenom optužnicom bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova proglašenoj u martu 1999. godine – Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici – Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bilo je preuzimanje kontrole nad Kosovom činjenjem zlodela nad svima koje je vrh OVK proglasio neprijateljima ili političkim protivnicima.

Svi optuženi uhapšeni su na Kosovu, 4. i 5. novembra 2020. godine, a od tada su u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

U prvom pojavljivanju pred sudom, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, optuženi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.