Kosovski mediji: Srbija lobirala kod 30 zemalja za povlačenje priznanja Kosova ali bezuspešno

Kosovo je uspelo da identifikuje oko 30 slučajeva, u različitim zemljama, gde je Srbija vodila kampanju za povlačenje priznavanje nezavisnosti, ali bezuspešno - izjavio je zamenik ministra ...
Image

Ahmeti kaže da je reč o „apsurdnim reakcijama“ koje dolaze nakon „prirodnog delovanja“ Kosova da postane deo međunarodnih organizacija.

„Ništa nije tačno od onoga što je rečeno u vezi sa ukidanjem priznanja, vi kao mediji i javnost znate da nije objavljeno nijedno ime, bilo je pokušaja koje smo sprečili, u saradnji sa našim međunarodnim partnerima“, kazao je zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova.

„Identifikovali smo blizu 30 slučajeva kada je Srbija sprovodila takvu kampanju u različitim zemljama. Posle moratorijuma to se već intenziviralo, ali za sada bezuspešno, a uveren sam da neće biti uspešno, jer se razume geopolitički kontekst, posebno posle početka rata u Ukrajini, gde je Srbija otvoreno stala na stranu Ruske Federacije“, kaže.

Kosovo trenutno ima 117 priznanja, a poslednje je formalizovano februara 2021.

Ahmeti kaže da je kosovska vlada više radila na produbljivanju odnosa sa zemljama koje su priznale Kosovo, te da, prema njegovim rečima, nije bilo dovoljno komunikacije u prošlosti.

Dodaje da prioritet imaju pet zemalja u okviru Evropske unije koje nisu priznale Kosovo:

„Napredak je napravljen, nije svih pet zemalja EU u istoj fazi razvoja, to je jasno, ali se mora ići napred, jer to doprinosi i stabilnosti u regionu“.

Broj dva kosovske diplomatije priznaje da je Kosovo radilo i sa drugim državama na stvaranju suštinskih odnosa, za koje kaže da će isti uskoro biti formalizovani, dok ne navodi detalje kada očekuju nova priznanja.

Sastanak na visokom nivou u Briselu između Beograda i Prištine najavljen je za 18. avgust. Ahmeti kaže da nema potrebe da se razgovara o registarskim tablicama i ličnim kartama, jer su to već postignuti dogovori i primena odluka kosovske vlade će, ističe, započeti 1. septembra ove godine.

Zamenik ministra Ahmeti kaže da je zajedno sa međunarodnim partnerima procenjeno da je potrebno još vremena da se izbori sa „kampanjom dezinformacija Srbije“ u vezi sa odlukom o ličnim kartama.

On kaže da je „Beograd širio dezinformacije“ da će lične karte Srbima biti oduzimane na prelazima, za šta ističe da će im se odlukom kosovske vlade dati dodatni dokument, što je praksa koju Srbija već deceniju primenjuje za građane sa kosovskim ličnim dokumentima.

Što se tiče vizne liberalizacije, zamenik ministra Ahmeti kaže da uskoro očekuju opipljive rezultate, ali dodaje da ne može dati datum, jer to ne zavisi od Kosova, koje je već ispunilo sve kriterijume.

Zamenik ministra spoljnih poslova kaže da će se vlada odlučiti o pravom trenutku za podnošenje zahteva za status zemlje kandidata u Evropskoj uniji, ali ističe da će se to desiti u toku ove godine i da će, prema njegovim rečima, to biti urađeno u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

On kaže da nema razloga da se to odlaže jer je, prema njegovim rečima, Kosovo napravilo veliki napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pre toga, u maju ove godine, Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Sada se čeka da se odluči o dnevnom redu kako bi to pitanje bilo prosleđeno Parlamentarnoj skupštini.

Ahmeti kaže da očekuju pozitivne rezultate u smislu prolaska jedne faze, jer ističe da je proces u celini relativno dug i složen.

Prema njegovim rečima, postoji podrška zemalja članica, međutim, dodaje da se preko diplomatskih misija radi na ostvarivanju ovog napora.

KoSSev podseća da je srpski predsednik u više navrata isticao da će se tek videti šta je Srbija uspela – za „početak kod četiri zemlje“, ukoliko Priština bude nastavila da radi na novim priznanjima i prijemu u međunarodne organizacije. A sredinom maja, srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, kazao je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je tada predsedniku Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su navodno povukle priznanje.

Poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova bila je Izrael i to je učinila 1. februara prošle godine, a na osnovu Vašingtonskog sporazuma iz septembra 2020. kojim je dogovoreno uzajamno priznanje Kosova i Izraela.

Prema kosovskom MSP-u, Kosovo je do sada priznalo 117 zemalja, što, sa druge strane, demantuje zvanični Beograd, navodeći da je u prethodnim godinama povučeno više od 10 priznanja, te da je broj onih koji su priznali Kosovo ispod sto.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.