Srpski jezik izbačen iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore

Na zvaničnom sajtu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, kao i na stranicama društvenih mreža, nema nijedne objave na srpskom jeziku, objavili su mediji.
Image

Ovo ministasrtvo u kosovskoj vladi uklonilo je na svom zvaničnom sajtu stranicu na srpskom jeziku.

Takođe, na Fejsbuk stranici ovog ministarstva natpis i tekst ispod logoa je samo na albanskom jeziku, a brojne objave o aktivnostima ovog ministarstva su takođe samo na albanskom.

Tviter nalog je na englskom, dok je zvanični Youtube kanal i Instagram nalog i na engleskom i albanskom jeziku.

Čak je i Fejsbuk stranica promenjena, pa je srpski jezik izbačen i iz naziva ministarstva.

Medija centar uputio je pitanja kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore, međutim, odgovor nisu dobili.

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović rekao je da je ovo ministarstvo prekšilo Zakon o upotrebi jezika i kosovski Ustav.

„Svi građani imaju pravo da se na oba službena jezika pravovremeno informišu preko kanala za komunikaciju koja ministarstva koriste, tako da to jeste kršenje zakona“, istakao je Mladenović.

On je za Medija centar istakao da će u vezi s ovim slučajem Kancelarija poverenika za jezike pokrenuti „svoje redovne procedure“.

„Prvo ćemo tražiti objašnjenje od ministarstva, kako bi dali preporuke i ukoliko one ne budu sprovedene videti da li postoji mogućnost kažnjavanja odgovornih, jer s tim ministarstvom već određeno vreme i imamo probleme kada je u pitanju komunikacija imejlom, odnosno slanje saopštenja i obaveštenja medijima“, rekao je Slaviša Mladenović.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.