„Prošle 22 godine od zločina u Livadicama, odgovorni za to još uvek nisu kažnjeni“

Na današnji dan pre 22 godine, u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je 12 i povređeno 43 raseljenih Srba, dok su putovali na Zadušnice ...
Image

Srpska lista je u saopštenju za javnost navela i da još uvek nije poznato “ko je i zašto pustio odgovorne, kao i ko je i zbog čega zatvorio istragu ovog zločina”.

„Ovaj zločin je jedna od najvećih mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pre svega jer nije bila u stanju da zaštiti živote Srba koji su samo hteli da obiđu grobove svojih najmilijih, a po drugih put kada su volšebno oslobodili one za koje su postojali materijalni dokazi da su učestvovali u izvršenju ovog monstruoznog zločina, pa čak i obustavili dalju istragu ovog slučaja“, piše u saopštenju.

U Srpskoj listi tvrde da “ni danas, kao ni godinama unazad na obeležavanju stradanja srpskog naroda nema predstavnika međunarodne zajednice, niti ambasadora u Prištini, koji su često prisutni na mestima stradanja drugih naroda”.

„Kao da su Srbi bili i ostali legitimna meta, kao da za srpske žrtve niko od njih ne mari… Iako smo svesni zida ćutanja kada su u pitanju zločini nad Srbima, pozivamo odgovorne da nastave istragu, pronađu i kazne odgovorne za ovaj, ali i za zločine u Starom Gracku, na Bistrici i one koji su planirali i realizovali martovski pogrom 2004. godine“, stoji u saopštenju.

Iz Srpske liste poručuju da je “naša obaveza da nikada ne prestanemo da tražimo da se odgovorni kazne, da ne dozvolimo da srpske žrtve prekrije veo zaborava i da ne damo zločincima da u tišini nastave kao da ništa nisu uradili”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.