Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Međunarodni krivični sud izdao poternicu za Vladimirom Putinom

Međunarodni krivični sud izdao je poternicu za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Moskva je više puta negirala optužbe ...
Image

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu je izdao poternicu za Vladimirom Putinom zbog sumnje na protivpravno proterivanja dece i protivpravno premeštanje ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

Ranije ove nedelje Rojters je izvestio da se očekuje da sud izda naloge, prvi u istrazi o sukobu u Ukrajini.

Odvojeno, sud je izdao naloge za hapšenje Marije Aleksejevne Ljvove-Belove, ruske komesarke za prava deteta, po istim optužbama, navodi agencija.

Rojters prenosi da je Međunarodni krivični sud saopštio da vidi „razumne razloge da veruje u to da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za zločine, bilo neposredno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih“.

Takođe, kako navodi sud „nije pravilno izvršio kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili dela ili dozvolili njihovo izvršenje, a koji su bili pod njegovom efektivnom vlašću i kontrolom, shodno odgovornosti nadređenog“.

Sud je takođe naveo da vidi razumne razloge da veruje da Ljvova-Belova snosi „individualnu krivičnu odgovornost za zločine, jer je dela počinila neposredno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih“.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, Karim Kan, tvrdi da je “stotine ukrajinske dece odvedeno iz sirotišta i dečjih domova u Rusiju“. 

“Mnoga od te dece su, tvrdimo, od tada data na usvajanje u Ruskoj Federaciji“, rekao je Kan.

Agencija navodi da nalog za hapšenje obavezuje države članice MKS-a da uhapse Putina ili Ljvovu-Belovu ako bi otputovali u zemlju članicu suda. Taj sud, međutim, nema sopstvenu policiju, niti druge načine za sprovođenje hapšenja.

Iako Međunarodni krivični sud podržavaju mnoge članice Ujedinjenih nacija i Evropska unija, velike sile poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije nisu članice, tvrdeći da bi taj sud mogao da se koristi za politički motivisana krivično gonjenje, navodi Rojters.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, saopštila je da je nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina besmislen.

„Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, uključujući i sa pravne tačke gledišta“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na Telegram kanalu.

Zaharova je navela da „Rusija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i ne snosi nikakve obaveze prema njemu“. 

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.