Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Meštani Banovog Dola u akciji čišćenja korita Kozarevske reke, sakupili više od 40 džakova smeća

Meštani sela Banov Do u opštini Zvečan, njih desetak, učestvovali su u akciji čišćenja korita Kozarevske reke. Sakupili su pedesetak džakova smeća.
Image

Omladinci iz Banovog Dola, svoje slobodno vreme tokom nekoliko vikenda u aprilu i maju, iskoristili su tako što su dobrovoljno čistili korito Kozarevske reke.

Odlučili su se na taj potez, jer osim što su poplave početkom ove godine pričinile štetu u domaćinstvima širom Kosova i Metohije, one su odnosile i donosile veliku količinu smeća koje ljudi nažalost ne odlažu tamo gde je to predviđeno.

„Posle povlačenja vode, svima je smetalo smeće koje su poplave donele. Ubrzo smo počeli da razmišljamo o čišćenju“, kazala je za Radio Kontakt Plus Jelena Arsenijević, jedan od organizatora akcije.

Cilj je bio očistiti kompletno rečno korito i čitavu omladinu u selu Banov Do uključiti u akciju, dodala je.

Prikupili su 40-50 džakova smeća i to je zasluga desetak najupornijih omladinaca iz tog kraja.

Najmlađi učesnik akcije imao je 12, a najstariji 28 godina, otkrila je Arsenijević.

Međutim, ona nije u potpunosti zadovoljna realizacijom ideje jer, prema njenim rečima, nisu uspeli da očiste 200-300 metara od ukupno 1,5 kilometara rečnog korita.

„Na određenim mestima voda je bila previše duboka i nismo mogli da uđemo u reku. Takođe, bilo je i slučajeva gde su drva u reci sprečavala prolaz“, objasnila je Arsenijević.

Navela je da su tokom čišćenja nalazili razne stvari kojima nije mesto u reci.

„Najviše je bilo plastičnih kesa i flaša, ali smo nalazili i obuću, garderobu, prekrivače, najlonske džakove, igračke, pa čak i stolice”, pojasnila je Arsenijević.

Opština Zvečan je podržala njihovu inicijativu, obezbedivši volonterima opremu za rad u vidu čizama, rukavica, grabulja i džakova za smeće.

Arsenijević je pohvalila zaposlene u zvečanskom JKP, jer su reagovali pravovremeno na njihov poziv i odneli svo smeće koje su prikupili.

Poručila je mladima na Kosovu i Metohiji da se pokrenu i učine sve što je u njihovoj moći kako bi okolina u kojoj žive bila čista.

„S obzirom na to koliko nam priroda daje daje, to je minimalno što možemo da učinimo za nju“, naglasila je Jelena Arsenijević.

Apelovala je na sve ljude da odlažu smeće tamo gde je to predviđeno, da ne zagađuju reke i svoju okolinu.

Kazala je da postoji mogućnost da volonteri u narednom periodu očiste i određene delove pored puta u selu Banov Do.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.