08:50, 23.06.2022 Izvor: N1, Radio Kontakt Plus

Mijačić: Dogovor o mapi puta ustupak kosovskoj strani, Elektrosever će raditi po kosovskim zakonimaVećinski vlasnik kompanije "Elektrosever" je Elektroprivreda Srbije. Kompanija je registrovana u kosovskom sistemu i radiće prema kosovskim zakonima, kao što je to slučaj sa MTS-om DOO - kazao je Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

mijacic

Foto: Pexels

U razgovoru za N1, kazao je da dogovor o mapi puta za pitanje energetike vidi kao ambiciozan, a pitanje energetike objašnjava kao kompleksno.

“Vlada Kosova i Vlada Srbije nemaju mnogo upliva u rešavanje ovog pitanja. Oni mogu izazvati političke probleme u njihovoj realizaciji, ali sama realizacija je više na nivou nezavisnih institucija ili institucija kao što je KEDS. Implementacija zavisi od dve kompanije - Elektrosevera i KEDS-a i donekle od nezavisne institucije za licenciranje - ERO sa Kosova” – kazao je Mijačić, pojašnjavajući da je ERO taj koji bi sada trebalo da izda licencu za Elektrosever.

Prema najavama u kosovskim medijima to bi moglo da se dogodi već krajem nedelje.

Mijačić je pojasnio i zašto se deo razgovora o mapi puta za energetiku vodio u Istanbulu.

“Kosovo je privatizovalo distributivnu mrežu - većinski vlasnik je Turska, otuda se deo razgovora odvijao i u Turskoj… Ovim sporazumom, ako se čita između redova, Elektrosever je u stvari podugovarač KEDS-a za distribuciju, održavanje i naplatu računa na severu Kosova” – naveo je. 

“Elektrosever je kosovska kompanija, ali je u većinskom vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Ona je registrovana u kosovskom sistemu, radiće u kosovskom sistemu, implementiraće kosovske zakone, ali njen vlasnik je Elektroprivreda Srbije, kao što je to i slučaj sa MTS DOO kompanijom, koja je takođe registrovana po kosovskim zakonima i funkcioniše u okviru kosovskog sistema, a njen vlasnik je Telekom Srbije”, dodao je.

Na pitanje da li je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković u pravu, kada kaže da je na ovaj način Srbija osigurala da bude ta koja će da daje struju severu Kosova, Mijačić kaže da to nije do kraja razjašnjeno.

“Postavlja se pitanje da li Elektrosever može da kupuje struju od Elektroprivrede Srbije. I mislim da to ovim sporazumom nije do kraja regulisano. Možda će postojati neka mogućnost kasnije, ali u ovom slučaju, onako kako tumačim sporazum, jeste da je Elektrosever isključivo podugovarač KEDS-a. KEDS je kompanija koja može kupiti struju iz Srbije, ili od nekog drugog, oni obično preuzimaju od kosovskih proizvođača, mogu da kupe na slobodnom tržištu i distribuiraju severu. Elektrosever je taj koji ispostavlja račune, održava mrežu i priključuje nove korisnike”, kazao je takođe.

Na pitanje šta će to značiti za građane na severu KiM-a, Mijačić pojašnjava: “Ti računi će biti plaćani Elektroseveru, skoro izvesno u evrima, i od tih sredstava funkcionisaće Elektrosever, ali naravno platiće se i KEDS-u kao glavnom distributeru”.

Na pitanje o tome da li će građani plaćati račune za utrošenu električnu energiju retroaktivno, Mijačić ocenjuje da to pitanje nije deo ovog dogovora, navodeći da se postavlja pitanje i o kojem se tačno iznosu radi.

“Pričamo o preko 20 godina neplaćanja računa, ko je snabdevao električnom energijom… Znamo da od 20. decembra 2020. godine, od kada je KOST postao član ENTSO-E-a, od tog trenutka isključivo kosovska strana, odnosno KOST, distribuira električnu energiju severu Kosova. Otud je račun procenjen na 25 miliona, prošle - nešto preko 40. Ali i taj podatak je prikriven velom tajne... Što se tiče perioda pre 20. decembra 2020. godine, naročito između 2009. i 2020. godine, taj račun, skoro sa sigurnošću se zna da je pokrivala Republika Srbija, i da je struju snabdevala Elektroprivreda Srbije na nalog Vlade Srbije. Verujem da će to pitanje, kao i pitanje imovine, koje je jako bitno, a koje se nije ovde rešavalo, biti deo briselskog dijaloga kada bude došlo na red”, naveo je.

Pojašnjava i da ova mapa puta ni u jednoj tački ne razmatra odredbe imovine po pitanju energetike i veruje da će to biti deo kasnijih dogovora.  

Mijačić ocenjuje i da je snabdevanje električnom energijom predstavljao “veliki konfliktni potencijal” naročito u smislu upada u trafostanicu Valač i druge energetske sisteme na severu Kosova.

“Ovim sporazumom se zaista postiglo da se smire strasti što je naročito bitno u kontekstu rata u Ukrajini i da se stvari rešavaju mirnim i diplomatskim putem” – ocenio je on.

Dogovor o mapi puta Mijačić vidi i kao uslugu kosovskoj strani, usled čega se očekuje da kosovska strana započne pregovore o formiranju Zajednice srpskih opština, a nakon ili tokom implementacije ovog dogovora.

Ocenjuje da otud i potiču izjave Petkovića i drugih zvaničnika koji navode da se ovim dogovorom otvara put ka formiranju ZSO.

Međutim, on dodaje i da je pitanje formiranja ZSO “jako politički senzivitno i emotivno” za kosovske Albance i kosovske vlasti, a najviše za Samoopredeljenje i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je, podseća Mijačić, od početka bio protiv formiranja ZSO.

“Energetika je bila bitno ekonomsko pitanje, sada kad su rešili to i dobili ustupak, očekuje se pristupanje pitanju ZSO što utiče na njihov kredibilitet kao pregovaračke strane”, naveo je Mijačić.

Ocenio je i da je, uprkos postignutom napretku u Briselu, prerano očekivati sastanak na visoko-političkom nivou, odnosno sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, te da neće skoro doći do ovog susreta.
Tagovi: Sporazum BG - PRSever KosovaKosovoSrbijaEnergetika

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije