Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Milatović položio zakletvu

Novoizabrani predsednik Jakov Milatović položio je zakletvu, čime je postao novi predsednik Crne Gore.
Image

„Zaklinjem se da ću dužnost Predsednika vršiti odgovorno, časno i odgovorno, po Ustavu i zakonu“, rekao je Milatović.

„Smatram privilegijom ali i najvećom odgovornošču što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen i koju beskrajno volim, u čije temelje su utkale generacije mojih predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje. Da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovde na najlepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na večitoj raskrsnici između istoka i zapada“, rekao je Milatović.

Inauguraciji su prisustvovali predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Hrvatske Zoran Milanović, članovi predsedništva BIH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsednik Albanije Bajram Begaj i kosovska predsednica Vojsa Osmani.

Prisustvovao je doskorašnji predsednik Milo Đukanović, nekadašnji predsednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši premijeri Zdravko Krivokapić, Duško Marković i Igor Lukšić.

Zvaničnom stupanju na dužnost novoizabranog predsednika Crne Gore prisustvali su i specijalni izaslanici SAD-a, Velike Britanije i Nemačke za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, Stjuart Pič i Manuel Saracin, kao i premijer Bugarske Galeb Donev.

Milatović je ubedljivo pobedio Đukanovića u drugom krugu predsedničkih izbora 2. aprila, kada mu je poverenje dalo 60 odsto građana Crne Gore.

On je prekinuo dosadašnju praksu polaganja zakletve u crnogorskoj prestonici Cetinju i odlučio da to učini u Skupštini Crne Gore u Podgorici.

Milatović je treći predsednik Crne Gore od obnove državnosti 2006. godine. Prethodno su tu dužnost obavljali Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.