17:15, 20.04.2022 Izvor: Kim

Milena Popović: Poziv stigao na adresu u Mitrovici; Advokati optuženih: Razlike u iskazu svedoka M. I.Milena Popović, partnerka ubijenog Olivera Ivanovića, potvrdila je za RTV Kim da je dobila poziv suda u Prištini za svedočenje na suđenju optuženima za pomaganje u njegovom ubistvu, ali je navela da neće moći da mu se odazove.

milena-popovic-poziv-stigao-na-adresu-u-mitrovici-advokati-optuzenih-razlike-u-iskazu-svedoka-m-i

Foto: Kim

Tokom jučerašnjeg dana sudija je kazao da je Mileni Popović poslat poziv za svedočenje, sutra 21. aprila. Međutim, Milena Popović je za Kim kazala da je poziv bio za danas, odnosno 20. aprila.

Ona se danas nije pojavila pred sudom, a kako je rekla, ne bi mogla ni sutra, pošto joj je dete bolesno.

Takođe je rekla da je poziv stigao na adresu u Kosovskoj Mitrovici, iako je nadležnima u sudu naglasila da joj poziv upućuje na adresu u centralnoj Srbiji.

"Poštar me je kontaktirao preko poznanika i onda sam molila advokate da preuzmu (poziv)", navela je ona.

Podsetimo, juče i danas je pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini svedočio M. I, brat ubijenog srpskog političara.

Advokati optuženih: Razlike u iskazu svedoka M. I.

Mahmut Haljimi i Faruk Korenica, advokati optuženih za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića, kazali su da se raniji iskaz brata ubijenog političara Tužilaštvu i svedočenje pred sudom juče i danas ne poklapaju u potpunosti. Korenica kaže da je očekivao mnogo više od ovog svedočenja i da veruje da je M. I. bio veoma oprezan.

Po svedočenju pred Osnovim sudom u Prištini branilac Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi kazao je novinarima da nakon izjave M. I. pada svaka sumnja u okrivljene u ovoj optužnici.

"Dao sam primedbu na deo njegovog iskaza vezanog za mog klijenta Marka Rošića u vezi tog vozila ('Santa Fe'). Ja ga potpuno razumem, on je izgubio brata. Međutim, meni ni danas nije jasno zašto tolike razlike u iskazu u odnosu na ono što je rečeno u Tužilaštvu kada je dao iskaz i ovog iskaza koji je dao juče i danas u odnosu na ove okolnosti zbog kojih je moj klijent optužen i sedi u pritvoru. Zbog njegove izjave", kazao je on.

Haljimi je dodao da izjave svedoka o opisu vozila nisu tačne. Naime, M. I. je kazao da je vozilo imalo potpuno zatamljena stakla, dok je on pokazao fotografije na kojima se vidi da pomenuti džip nema sva zatamljena stakla.

"Ja sam obezbedio fotografije gde se vidi da dva prednja stakla i šoferšajbna nisu zatamljena uopšte, nego zadnja i to fabrički, i to piše u saobraćajnoj dozvoli", kazao je Haljimi.

On je takođe naveo da se iskaz o praćenju od strane pomenutog vozila marke Hjundai "Santa Fe" ne poklapa sa prethodnim iskazom, kao ni podaci koje je dao o vozilu koje je bilo parkirano ispred restorana "Grej". Smatra da ovo svedočenje ne može da utiče negativno na njegovog klijenta.

"Da li je taj svedok dao jedan jedini dokaz da je moj klijent pratio sada pokojnog Ivanovića, da je bio u vezi sa ostalim izvršiocima? Da li je video? Nije video. Ovde su jako bitne te okolnosti", kazao je on.

Branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica, kaže da je očekivao da će brat ubijenog Olivera Ivanovića dati mnogo veći doprinos oko "ključnih stvari za rešavanje ove krivično-pravne stvari".

"Celi kontekst njegovog kazivanja se odnosi na to da je njegov pokojni brat bio politički oponent vladajućoj stranci i da je upravo sa njima imao velike probleme", kazao je Korenica.

Na pitanje zašto misli da je M. I. menjao iskaz, Korenica kaže:

"Možda je malo i oprez, s obzirom da živi u Beogradu, a malo i na Kosovu. Našao je neki srednji put".

Korenica se nada da će se mnogo više saznati od svedočenja Milene Popović, nevenčane supruge Olivera Ivanovića.

"Ona bi, ako želi da svedoči kako valja, a nadam se da hoće, imala mnogo šta da kaže o atmosferi koja je vladala pre ubistva Olivera Ivanovića i tako bi pomogla sudu. Mi smo do sada saslušali više od polovine svedoka, nijedan svedok ne govori ništa o našim branjenicima. Niko, iako se oni terete za krivično delo pomaganje u teškom ubistvu", kazao je on.

Za razliku od Korenice i Haljimija, advokatica Jovana Filipović zadovoljna je onim što je čula od svedoka, a odnosi se na njenu klijentkinju Silvanu Arsović.

"Svedok je dao iscrpan odgovor i u svemu je ostao pri navodima koje je dao ranije prilikom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu. U konkretnom slučaju onoga što se odnosi na Arsović Silvanu koja je okrivljena u ovom postupku, izjavio je da nema saznanja da ona ima bilo kakve veze sa krivičnim delom koje joj se stavlja na teret, zatim da je ona bila prijatelj pokojnog Olivera i da je bila lojalan saradnik. To je 14. svedok koji je potvrdio iste navode i očigledno da ovakva optužnica u odnosu na Silvanu ne može da opstane", kazala je ona.

Advokat Dejan A. Vasić smatra da je vreme da se ovaj postupak okonča i da se okrivljeni oslobode.

"Mene u dosadašnjem postupku jedino raduje to što se pretres nekako bliži kraju. Nije ostalo još mnogo svedoka koji treba da se saslušaju. Konkretno, današnje svedočenje ponovo se ni najmanje nije ticalo mog branjenika. Raduje me da se bližimo kraju ovog maratonskog procesa i nadam se da će jednom sve ovo da se okonča i da se pokaže da ovi ljudi nisu krivi ni za šta i da se ta optužnica, kako smo je tumačili kolege i ja, od početka bazira na 'rekla-kazala iskazima'", rekao je on.

U nastavku današnjeg ročišta svedočio je i policajac Ž. K., koji je govorio o svom odnosu sa pokojnim Oliverom, nazivajući ga prijateljem. Međutim, njegovo svedočenje se više vezivalo za neke druge događaje u Mitrovici nego za samo ubistvo Olivera Ivanovića.

Kim
Tagovi: PravosuđeOliver IvanovićKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije